در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 260

فعالیت های ضد آمریکایی انقلابیون

موضوع سند

فعالیت های ضد آمریکایی انقلابیون
مشخصات ارسال سند

از:

محرمانه

به: مركز AFOSI ، واشنگتن دي.سي

1357-09-14- 1978-12-05

متن سند


سند شماره 260


محرمانه - غیرقابل رؤیت برای بیگانگان


فقط جهت استفاده اداری


شماره گزارش: 1669030578


5 دسامبر 1978 - 14 آذر 1357


از: AFOSI ، تهران - ایران


به: مرکز AFOSI ، واشنگتن دی.سی.


تهیه کننده گزارش: تروی ال. سولیوان


مرکز تهیه گزارش: AFOSI


مقام تأییدکننده گزارش: سروان فرانک ام. هوی، نیروی هوایی


منبع: نگاه کنید به مورد 22


عنوان: گروههای شورشگر محلی؛ حوادث ضدآمریکایی


16- خلاصه: تلفن های تهدیدآمیز و ارسال نامه های ضدآمریکایی به پدیده ای روزمره برای شهروندان آمریکایی ساکن در ایران تبدیل شده است که در این میان می توان به نامه ای تهدید آمیز به سفارت آمریکا نیز اشاره کرد. بطری های آتش زا به داخل یک منزل مسکونی و دو آپارتمان محل سکونت اتباع آمریکایی پرتاب شده که یکی از آنها که به داخل آپارتمان محل سکونت یک درجه دار آمریکایی پرتاب شده بود، آتش نگرفت. همچنین بمب های آتش زا به سوی سه خودرو پرتاب شد که فقط یکی از آنها آتش گرفت. تکه سنگ هایی نیز از پنجره ی یک منزل مسکونی متعلق به یک تبعه ی آمریکایی به داخل خانه پرتاب شد. سفارت آمریکا به اتباع آمریکایی توصیه کرده است که جانب احتیاط را نگاه دارند، به ویژه در روزهای 11 و 12 دسامبر 1978.


22- جزییات:


الف- این گزارش شامل اطلاعات پردازش نشده است و نباید منحصراً برای تغییر برنامه ها یا سیاست ها مبنا قرار بگیرد.


ب- منبع خبری یک استوار نیروی هوایی آمریکاست که اطلاعات زیر را در اختیارمان قرار داد.


(1) این منبع می گوید که در حدود ساعت 20:45 روز 4 دسامبر 1978 بر روی کاناپه ای در اتاق نشیمن آپارتمان محل سکونتش واقع در طبقه اول ساختمان شماره 50، خیابان 196 غربی دراز کشیده بود که یک بطری نوشابه حاوی شکر و نفت از پنجره به داخل اتاق پرتاب شد، سپس منبع خبری صدای بسته شدن درب یک خودرو و دور شدن آن را از محل شنید. تکه ای از شیشه ی پنجره که بر اثر پرتاب بطری نوشابه شکسته بود به گیجگاه راست منبع خبر اصابت کرد و جراحتی سطحی به او وارد آورد. بطری مزبور شکست ولی آتش نگرفت. منبع خبری می گوید که احتمالاً یک بطری دیگر نیز به سوی ساختمان پرتاب شده بود ولی به داخل ساختمان نیفتاده بود.




(2) در ساختمان محل سکونت این منبع خبری یک خانواده ی بریتانیایی و سه خانواده آمریکایی زندگی می کنند. آنها هیچ مشکلی با همسایگان ایرانی خود نداشتند. آنها پلیس را خبر کردند و پلیس نیز 2 مامور مسلح را در طول شب بیرون درب ساختمان مستقر کرد.


منبع: استوار رونالد بی. بیکر؛ جان اورشاک


ج- منبع خبر AFOSI


با بررسی محل حادثه موارد زیر کشف شد: در بیرون از ساختمان یک بطری شکسته و یک فتیله ی کتانی سوخته پیدا شد. در داخل بطری شکسته قدری شکر وجود داشت. پنجره ای که بطری به سوی آن پرتاب شده بود رو به خیابان و تقریباً 20 فوت از خیابان دور است. دو خودروی متعلق به اتباع آمریکایی روبروی ساختمان پارک بود و یک مسجد نیز تقریباً 4 بلوک آن طرف تر قرار دارد. تردد زیادی در خیابان انجام می شود، ولی روشنایی خوبی ندارد. ساختمان مزبور در یک محله ی مسکونی واقع است.


(منابع: جان اورشاک و رابرت استیکنی)


د- منبع یکی از اعضای ارتش آمریکاست و به ما اطلاع داد که شخصی دو پنجره ی طبقه ی اول خانه اش را شکسته است. تکه سنگ هایی به رنگ قرمز در اتاق جلویی خانه پیدا شد. در زمان وقوع حادثه کسی در خانه نبود. منزل فوق دیواری به ارتفاع6 تا 7 فوت دارد، و این ساختمان که در خیابان اندیشه در ضلع جنوبی خیابان دولت واقع است، در حدود 50 فوت از خیابان دور است. این حادثه بین ساعات 10:00 تا 14:00 مورخ 4 دسامبر 1978 [13 آذر 1357] روی داده است.


ه- منبع کارمند حراست شرکت آمریکایی بل اینترنشنال در تهران است که اطلاعات زیر را در اختیارمان قرار داده است. منبع گزارش می دهد که در ساعت 20:00 مورخ 4 دسامبر 1978 [13 آذر 1357] دو کوکتل مولوتوف و یک گالن نفت توسط اشخاص ناشناس به سوی ساختمانی واقع در شماره ی 22 کوچه ی کوه، قیطریه در شمال شرق تهران و خودرویی که در پارکینگ همان ساختمان پارک بود پرتاب شد. در این ساختمان سه خانواده متعلق به کارمندان شرکت بل اینترنشنال زندگی می کنند. یکی از کوکتل مولوتوف ها به شیشه جلوی خودروی بیوک که به شرکت بل اینترنشنال تعلق داشت، اصابت کرد و آن را شکست ولی آتش نگرفت. کوکتل مولوتف دوم و گالن نفت از پنجره ی زیرزمین به داخل زیرزمین افتادند و آتش گرفتند. ساکنان ساختمان آتش را خاموش کردند. خسارات جزیی بود و فقط دود زیادی ایجاد شد و دیوارها قدری آسیب دید (نزدیک به 200 تا 300 دلار). پلیس ایران در حال بررسی این موضوع است.




و- منبع از کارمندان شرکت جنرال تلفن و الکترونیکس در تهران است و برای اولین بار است که اطلاعاتی در اختیار ما می گذارد. او ساکن آپارتمانی در طبقه سوم یک ساختمان سه طبقه واقع در خیابان هاشمی نژاد، در شمال شرق تهران است. در حدود ساعت 22:30 مورخ 4 دسامبر 1978 تعدادی کوکتل مولوتوف از پنجره ها به داخل آپارتمان های طبقه اول و دوم و همچنین به سوی خودروی یکی از ساکنین طبقه اول که جلوی ساختمان پارک بود، پرتاب شد. در طبقه ی اول یک اتریشی و در طبقه دوم صاحبخانه که افسر بازنشسته نیروی دریایی است، زندگی می کنند. خساراتی جزیی به طبقه اول وارد شد، ولی اتاق خواب آپارتمان طبقه دوم آسیب جدی دید. بطری ای که به سوی خودرو پرتاب شده بود به زمین افتاد ولی خساراتی به خودرو وارد نشد. پیش از وقوع این حادثه، تظاهراتی در محل صورت گرفته بود.


منبع خبری معتقد است که هدف اصلی این حملات صاحبخانه بوده است، زیرا می گویند که او سابقاً دستیار ویژه شاه بود.


ز- منبع یکی از ماموران حراست شرکت هلکوپترسازی بل اینترنشنال در اصفهان است و به ما اطلاع داده است که در تاریخ 4 دسامبر 1978 [13 آذر 1357] خودروی جیپی که به یکی از کارمندان شرکت بل تعلق داشت بر اثر آتش سوزی تقریباً 50 درصد خسارت دید. شخصی یک بشکه 10 لیتری بنزین را زیر خوردو گذاشته و با مشعلی که از پارچه و یک تکه چوب درست کرده بود، آن را آتش زده بود. خودروی فوق در مقابل منزل این کارمند در جنوب شرقی اصفهان پارک بود.


ح- منابع خبری اطلاعات زیر را در ارتباط با تخریب خودروها در روزهای 3 و 4 دسامبر 1978 [13 و 14 آذر 1357] در اختیارمان گذاشته اند.


(1) شخصی با یک موزاییک به صندوق عقب پیکانی که در خیابان مقابل منزل صاحبش در نیستان یکم، پلاک 27 پارک بود، کوبید و نزدیک به 150 دلار به خودروی مزبور خسارت وارد کرد. این حادثه بین ساعت 20:30 تا 21:00 اتفاق افتاد.


(2) در ساعت 8:15 دقیقه، همسر یک سرگرد نیروی هوایی آمریکا یک نوشته فارسی را در کنار خودروی دولتی فورد تورینوی زرد رنگ خود پیدا کرد. شخصی با خودکار آبی علایمی روی کاغذ نوشته بود. خودروی فوق در خیابان 104 قیطریه واقع درشمال شرقی تهران پارک بود. هیچ اطلاعی از معنای علایمی که در آن نوشته شده بود در دست نداریم.


(3) در حدود ساعت 12:00 مورخ 3 دسامبر 1978 [12 آذر 1357] شیشه ی جلوی خودرویی متعلق به کارمند شرکت Northrup Aircraft Worldwide Services Inc. شکسته شد. در زمان وقوع حادثه، صاحب خودرو مشغول صرف ناهار در رستورانی واقع در بخش تجاری منطقه ی مسکونی شاهین شهر در شمال اصفهان بود.




ط- منابع خبری اطلاعاتی درباره ی تهدید اتباع آمریکایی در روزهای 3 و 4 دسامبر [12 و 13 آذر 1357] در اختیارمان قرار دادند.


(1) اتباع غیرنظامی آمریکا نامه ای تهدید آمیز و ضدآمریکایی در محل سکونتشان در کوچه ناریان ضلع شمالی خیابان دولت در شمال شرقی تهران دریافت کردند.


(2) یکی از کارمندان شرکت Raytheon Educational Systems نامه ای تهدیدآمیز دریافت کرد که خطاب به شخص وی و دقیقاً به آدرس محل مسکونی اش ارسال شده بود. در نامه آمده بود که باید تا شب 4 دسامبر [13 آذر] ایران را ترک کند و یا هر چه دیده از چشم خودش دیده است.


(3) یک زن خانه دار آمریکایی ساکن خانه شماره ی 27 خیابان کاووس در ضلع شمالی خیابان دولت در شمال شرقی تهران نامه ای دریافت کرد که در آن نوشته بود از روز 6 دسامبر [15 آذر] آمریکایی ها هدف حمله قرار خواهند گرفت.


(4) یک معلم آمریکایی زبان که در تهران مشغول به کار است در روز 4 دسامبر [13 آذر] نامه ای دریافت کرد که در آن نوشته بود (نقل از نامه) اخطار، لطفاً توجه کنید، هر چه زودتر از ایران بروید، زیرا ما آزادی می خواهیم! لطفاً از ایران بیرون بروید، همین حالا! بعد از این شما را ترور می کنیم و می کشیم. فقط 15 روز مهلت دارید (پایان نقل قول). این نامه به زبان فارسی تایپ شده بود.


(5) در ساعت 14:00 یکی از کارمندان شرکت نفت آمریکایی ساکن ساختمان شماره ی 4 کوچه داور، خیابان کامران در شمال شرقی تهران اطلاع داد که یک مرد طی تماس تلفنی گفته است که بین ساعت 20:00 تا 20:30 روز 4 دسامبر خانه ی آمریکایی ها با بمب منفجر خواهد شد.


(6) یک ایرانی که خوب انگلیسی صحبت می کرد طی تماسی تلفنی با همسر یک آمریکایی ساکن ساختمان شماره 9 کوچه نوروزی نزدیک تخت طاووس در مرکز تهران گفت (نقل از گوینده) باید از این کشور بروید، باید از این کشور بروید- فهمیدید (پایان نقل قول).


(7) یک کارمند شرکت ABI در حدود ساعت 19:00 نامه ای پیدا کرد که با چسب به درب محل سکونتش به آدرس پلاک 5، خیابان هنگامه، در شمال تهران چسبانده شده بود. این نامه تایپ شده و در آن نوشته بود (نقل از نامه) ای اجنبی، در روز عاشورا و تاسوعا خودت را می کُشیم و خانه ات را به آتش می کشیم (پایان نقل قول).


(8) یک کارمند آمریکایی شرکت National Cash Register گزارش داد که در روز 3 دسامبر [12 آذر] یادداشتی را بر روی تابلوی اعلانات شرکت یافته است که بر روی آن نوشته بود، آمریکایی ها، یک ماه مهلت دارید از ایران بروید وگرنه خانواده تان را عذاب می دهیم.


(9) مأمور حراست شرکت گرومان گزارش داد که در روز 3 دسامبر [12 آذر] شخصی با شرکت تماس گرفت و تهدید کرد که ساختمان شرکت را به آتش می کشد، و سپس گفت همان کاری را می کنیم که در اصفهان کردیم (10 روز پیش ساختمان شرکت گرومان در اصفهان سنگ باران شده بود).




(10) در روز 3 دسامبر [12 آذر] دو کارمند شرکت NWAST تماس هایی تلفنی دریافت کردند که آنها را به مرگ تهدید می کرد.


ی - یک منبع نامه زیر را در اختیارمان گذاشته است. این نامه در روز 4 دسامبر [13 آذر] به سفارت آمریکا ارسال شده بود. متن نامه به قرار زیر است:


توجه، قابل توجه اتباع آمریکایی و بریتانیایی از سال 1953 [1332] که کودتای «سیا» موجب سقوط دکتر مصدق (رهبر ملی ایران) شد، سلاح های آمریکایی و بریتانیایی در دست رژیم نظامی شاه مردم ایران را که برای آزادی می جنگیدند و می جنگند به خاک و خون کشانده است. حال پس از 25 سال تحمل ظلم و ستم، همه مردم بر ضد امپریالیسم جهانی و سرسپرده ی آن در ایران- یعنی شاه- به پا خاسته اند. بنابراین اگر برای این نهضت مردمی احترامی قایل هستید به شما توصیه می شود که به همراه خانواده تان هر چه زودتر از ایران خارج شوید و تا آخر دسامبر 1978 برای این کار مهلت دارید. جان آنهایی که بعد از این تاریخ در ایران بمانند در خطر جدی خواهد بود. خارجیانی که همسر یا شوهر ایرانی دارند از این قاعده مستثنی هستند- سازمان جمعه سیاه.


ک- در روز 5 دسامبر سفارت آمریکا اطلاعات زیر را منتشر کرد:


(1) TAS از تاریخ 7 تا 12 دسامبر 1978 [16 تا 21 آذر] بسته خواهد بود.


(2) سفارت روزهای 10 و 11 سپتامبر 1978 [19 و 20 آذر] بسته خواهد بود.


(3) مرکز اطلاعات باز خواهد ماند.


(4) اتباع آمریکا باید در روزهای 7 تا 12 سپتامبر [16 تا 21 آذر] بسیار مراقب باشند و همه آمریکایی ها تا حد امکان باید روزهای 10 و 11 سپتامبر [19 و 20 آذر] در منازل خود بمانند.


نظریات مرکز تهیه گزارش: دلیل افزایش تعداد مردم در خیابان ها در ساعات شب در تمام کشور انجام آیین های مذهبی است، و همچنین فعالیت های ضددولت یا ضدآمریکایی و تجمع آنهایی است که هر دو هدف را دنبال می کنند. افزایش قابل ملاحظه ای که اخیراً در حوادث ضد آمریکای شاهد هستیم را می توان به شور و احساسی که این روزها بر اکثر مردم ایران غلبه کرده است دانست که در واقع بهانه ایست برای انجام چنین اقداماتی. تاسوعا و عاشورا که در پاراگراف اول این گزارش به آن اشاره شد مصادف است با 10 و 11 دسامبر [19 و 20 آذر] که در واقع مقدس ترین روزهای یک ماه عزاداری است. همانگونه که در توصیه های سفارت آمده بود در این دور روز احتمال بروز ناآرامی ها نیز بسیار زیاد است. گروهی که خود را سازمان جمعه سیاه می نامد یک گروه جدید است که بدون شک نام خود را از 8 سپتامبر 1978 [17 شهریور 1357] گرفته است، یعنی اولین روز حکومت نظامی و رویارویی نیروهای امنیتی با مردم که منجر به کشته شدن صدها نفر از تظاهرکنندگان در میدان ژاله شد.


واکنش پلیس به حواث اخیر فوق العاده خوب بود و فرماندهان ارشد ارتش ایران وعده داده اند که تعداد گشتی ها را در بخش شرقی و شمال شرقی تهران افزایش دهند. با شتاب گرفتن شمار حوادث ضد آمریکایی در مناطق شمالی شهر، افسران عالی رتبه ارتش ایران در روز 5 دسامبر 1978 [14 آذر 1357] وعده دادند که گشت زنی نیروهای امنیتی را در این مناطق افزایش دهند. مرکز اطلاعات هیئت در سفارت آمریکا در تهران واقع است و کارمندان آن را پرسنل ارتش و سفارت تشکیل می دهند و 24 ساعته آماده ارایه خدمات است. وظیفه این مرکز ارایه اطلاعات دقیق به اتباعی است که خواهان کسب اطلاعات در مورد وضعیت فعالیت ها در تهران و یا مناطق دیگر کشور هستند، و همچنین جمع آوری اطلاعات و گزارش هایی است که اتباع آمریکایی از طریق تلفن درباره حواث و رویدادهای مهمی که خود شاهد بوده و یا تجربه کرده و یا شنیده اند به اطلاع می رسانند.




منبع: اسناد لانه جاسوسی آمریکا - جلد 9 - کتاب 9 - صفحه 483
تصاویر سند