در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

فعالیت های سیاسی دکتر مظفر بقایی بعد از آزادی از زندان

موضوع سند

فعالیت های سیاسی دکتر مظفر بقایی بعد از آزادی از زندان
مشخصات ارسال سند

از:

محرمانه

به:

1340-10-26- 1962-01-16

متن سند



حزب زحمتکشان - 14


شماره سند: 5367


محرمانه


تاریخ: 16 ژانویه 1962 - 1341/11/26


کشور: ایران


موضوع: فعالیت ها و نظرات مظفر بقایی از زمان آزاد شدنش از زندان


تاریخ اطلاعات: اواخر 1340 - دی 1340


مکان و زمان: تهران - ایران آذر 1340 - دی 1340


منبع: پاراگراف: 1: معاون سیاسی مظفر بقایی منبع (F)


2: مأمور اطلاعاتی ایران (C) با دسترسی به گزارش های مربوط به موضوعات امنیتی داخلی.


ارزیابی مفاد (گزارش): 3


1- مظفر بقایی رهبر پاسداران آزادی و حزب زحمتکشان از زمان آزادیش از زندان در اواسط دی گفته است که او به علی امینی نخست وزیر حمله نخواهد نمود و به دنبال برکناری او نخواهد بود تا وقتی که امینی قبول نماید، او به عنوان نخست وزیر نمی تواند به کار ادامه دهد و اینکه وی شکست خورده است.


بقایی احساس می کند که از لحاظ سیاسی امکان پذیر است که به امینی زمان بیشتری داده شود، برای اینکه ببینیم آیا او موفق می شود. بقایی ادعا کرد اجازه نخواهد داد(1) امینی در پست نخست وزیری باقی مانده، تا به سادگی خود را از بین ببرد. همچنین اجازه نخواهد داد که ایمان مردم به دولت ها که کمی از آن را دولت امینی ایجاد کرده از بین برود. بقایی این حقیقت را تشخیص داد که امینی با اختلافات فاحشی رو به رو می باشد؛ ارتش نیروهای دست راستی از قبیل اسداللّه رشیدیان، سید جعفر بهبهانی و مالکان و کسانی که به وسیله مبارزه علیه فساد صدمه دیده یا در خطر افتاده اند، همه بر علیه امینی هستند، بقایی مشتاق پیوستن به رشیدیان، بهبهانی، سردار فخر حکمت یا دیگر مخالفان امینی نبود. در اولین گردهمایی بقایی در 15 دی 1340 هیچ کدام از سخنرانان به طور جدی به امینی حمله نکردند. مردم کرمان از بقایی، وکیل مدافع و سردبیر کیهان دعوت کردند که از کرمان دیدن کنند و بقایی در نظر داشت که در حدود 25 دی به آنجا مسافرت نماید.


2- بر طبق گزارشاتی که در سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) تهیه شده، اعضای پاسداران آزادی و حزب زحمتکشان در طول مهر و آبان و آذر 1340 به ملاقات با همدیگر ادامه دادند، منجمله واحدهایی از دانشجویان دانشگاه، کارمندان دولت و واحدهای زندانیان آزاد شده به قید التزام. آنهایی که حاضر بودند، مسائل بین المللی از قبیل بحران الجزایر، کنگو، بیست و دومین کنگره حزب کمونیست اتحاد شوروی و آزمایشات اتمی را مورد بحث قرار دادند. در زمینه مسائل داخلی گروه ها از آموزش و پرورش در ایران، تأخیر در انتخابات و دولت امینی انتقاد کردند. (3) در میان کسانی که در جلسات مختلف شرکت کردند، این اشخاص بودند:


حسین مکی (4)                      رضا محمدی (عضو واحد کارگری) سید حسن وحیدی                     حیدر کارگر (عضو واحد کارگری)


ص: 83




1- برای شناخت حروف و اعداد موجود در سند به پاورقی سند شماره ٬12 حزب زحمتکشان ٬ مراجعه فرمایید.

حسین حامی                            اکبر احمدی (عضو واحد کارگری)


جعفر جهان                     سید حسن حسنی (عضو واحد کارگری)


ناظرزاده کرمانی(1) (FNU)         غلام علی بگ (عضو واحد کارگری)


ناصر قندی                                 رزقی، نانوا، (عضو واحد کارگری)


علی آبادی (استاد) (FNU)                            فراهانی (FNU) (5)


مهندس عقیلی (5) (FNU)                          میردامادی (FNU) 5)


محمدرضا قوانینی                                            تواده (FNU) (5)


سید جواد طباطبائی                                             محمد مروی


(رهبر بعضی واحدهای- زندانیان التزامی )


غلام علی معصومی، معلم                           سید جلال حسینی


رهبر واحدهای دانشجویی


ولیزاده، کارمند رادیو ایران (FNU)                        قناد. (FNU) (5)


مطوف، دانشجوی دانشگاه (FNU)               علی اصغر خبره زاده


سیاوش رضایی،- دانشجوی دانشگاه                 جهانگیر اشرفی


عباس لاجوردی- دانشجوی دانشگاه                      جواد جعفری


دباگین (FNU)- دانشجوی دانشگاه 


شکری دانشجوی دانشگاه تربیت معلم (5)


نوزاد


شهریاری (5)


بزرگ نژاد (5)


یوسف زاده (5)


ولی اللّه قدیمی (5)


ناصر کاظمی (5)


نورزاد (5)


محمدعلی اکبری (5)


سعیدیان (5)


مختار یحیی زاده (5)


اظهارنظر حوزه مأموریت


1- طبق گفته یک تاجر ایرانی (B) که حضور داشت، حدود پنج هزار نفر در گردهمایی بقایی حاضر شدند و چند نفر بر پلیس در خیابان مستقر شدند. سخنرانان غلامحسین رحیمیان، حسین مکی و بقایی بودند. رحیمیان متذکر شد که وقتی امینی در مجلس بود چیزی به طرفداری از مردم نگفت، ولی اکنون به عنوان نخست وزیر دفعتاً می خواهد که همه چیز برای مردم انجام دهد که رحیمیان باورنکردنی خواند


ص: 84




1- نام اول معلوم نیست.

چون که امینی از یکی از خانواده های ثروتمند قدیمی است. رحیمیان گفت که امینی اختلاف ما بین خودش و آنهایی که در گردهمایی حاضر بودند را می فهمد و او می داند که محدود نمودن فساد دوستان و خانواده او را تحت تأثیر قرار خواهد داد. امینی از برگزاری انتخابات هراسان است به خاطر اینکه اشخاص حزب انتخاب خواهند شد و این برای او و دوستانش خطرناک خواهد بود.


مکی به اختصار سخن گفت؛ بقایی را معرفی نمود و قول به ادامه مبارزه برای آزادی داد.


بقایی گفت آنها باید امینی را مورد انتخابات راهنمایی کنند. امینی نباید اشتباهاتی را که پشتیبان او جعفر شریف امامی و منوچهر اقبال مرتکب شدند، بکند. این حقیقت که شریف امامی و اقبال رفته اند و بقایی میتینگ برگزار می کند، ثابت می کند که آنها مهم نیستند و بقایی و حامیانش مهم هستند. امینی با شکست در برگزاری انتخابات، قانون را مورد بی توجهی، قرار داده است، ولی بقایی قسم خورد که برای انتخابات مبارزه کند. بقایی چند لحظه ای در مورد کار خوبی که امینی برای محدود نمودن فساد انجام می دهد، صحبت کرد.


2- طبق گفته رهبران جبهه ملی، اطلاعاتی از چندین نفر به جبهه ملی رسیده که شاه می خواست بقایی تبرئه شود و بعد به او اطلاعاتی دهد که با آن به جبهه ملی حمله کند. طبق شایعاتی در چند محفل نظامی، بقایی با قول برای حمله به جبهه آزادی ملی، آزاد شد.


3- سازمان پاسداران آزادی چند تراکت توزیع کرده بود. من جمله یادبودی برای دانشجویان کشته شده در 1332 در دانشگاه به تاریخ 16 آذر 1340 که به وسیله دانشجویان وابسته به پاسداران آزادی امضاء شده بود.


4- نُه نفر در این ستون از طرف ساواک اعضای شورای عالی پاسداران آزادی خطاب می شوند.


5 - بر اساس حضور در گردهمایی، بقایی در حدود دو سال پیش، هویت احتمالی برخی اشخاص در اینجا آمده است: مهندس نظام الدین عقیلی، عبداللّه شکری، حمزه بزرگ نژاد، محمدعلی یوسفی زاده، علی فراهانی، علی اصغر قناد.


6- این گزارش با سفارت هماهنگ شد.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 3 - کتاب 3 - صفحه 83
تصاویر سند

    زمان یافت نشد!

    تجهیزات یافت نشد!

    قرارداد یافت نشد!

    سایر کلمات یافت نشد!