در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره 55

حزب کارگر اسرائیل

موضوع سند

حزب کارگر اسرائیل
مشخصات ارسال سند

از: وزارت امور خارجه واشنگتن دی - سی

سری

به: مجمع گردآوری خلاصه های اطلاعاتی - با اولویت

1358-07-24- 1979-10-16

متن سند



سند شماره (55)


تاریخ: 16 اکتبر 79 - 24 مهر 58


سری


از: وزارت امور خارجه واشنگتن دی - سی


به: مجمع گردآوری خلاصه های اطلاعاتی - با اولویت


(پاراگراف 8 - 1 خیلی محرمانه)


موضوع: خلاصه اطلاعاتی 917 - 16 اکتبر 1979


1 - اسرائیل: موقعیت حزب کارگر: از آن زمان یعنی ماه می 1977 که در انتخابات عمومی حزب کارگر ضربات کوبنده ای دریافت نمود موقعیتش در انظار عموم بسیار چشمگیرتر شده است. آخرین


ص: 538




بررسی آراء عمومی نشان دهنده این واقعیت است که حزب کارگر از لیکود با اختلاف عمده ای پیشی گرفته است. در صورتی که بگین نتواند اوضاع را تغییر دهد، حزب کارگر احتمالاً در انتخابات بعدی برنده شده یک بار دیگر مرکز یک حکومت ائتلافی خواهد گردید.


2 - بالا رفتن محبوبیت حزب کارگر به کارکرد آن بستگی نداشته، بلکه به نحوه کارکرد حکومت اداره شونده توسط حزب لیکود و شریک ائتلافی آن یعنی نهضت دموکراتیک یادین بستگی دارد. بررسی آراء عمومی نشان می دهد که در انتخابات آینده هر دو عنصر نهضت دموکراتیک یادین به کلی از بین خواهد رفت. برای آنها که قبلاً طرفدار حزب کارگر بودند، ولی به عللی به نهضت دموکراتیک یادین پیوسته بودند عدم کارآئی این نهضت آشکار شده و آنها تنها راه موفقیت را در بازگشت به حزب کارگر و کار و ایجاد تغییر از طریق آن می دانند.


3 - مهمترین امتیازی که حزب کارگر به دست آورده است به خاطر کارکرد بد حکومت اداره شونده توسط حزب لیکود بوده است که در نتیجه آن تورم بالا رفته، کمکها قطع گردیده، و عدم کارایی در مدیریت عمومی که مردم را از این حزب مأیوس کرده است. عدم توانایی بگین در رهبری نمودن کابینه، حزب، و کشور باعث شگفتی بسیاری از حامیان پیشین وی شده است. آرزوی شدید برای داشتن یک رهبر توانا بود که گوسفند صفتان اسرائیلی را در سال 1977 به دنبال بگین به راه انداخت.


4 - نحوه اداره امور مربوط به سیاست خارجی توسط بگین نیز نارضایتی کافی به وجود آورده است.


(الف) بسیاری از حامیان قدیم او از امتیازاتی که به سادات داده است و از طرح خودمختاری وی هراسان هستند.


(ب) بسیاری دیگر از او به دلیل سبک به خصوصی که درباره ساحل غربی در پیش گرفته رویگردان شده اند، زیرا معتقد هستند که این برنامه موافقت نامه های صلح با اسرائیل را به خطر انداخته روابط اسرائیل با آمریکا را تیره می سازد.


(پ) دوایر سیاسی پیچیده تر از اینکه ممکن است موضعگیری بگین محبوبیت او را در انظار عمومی آمریکا پایین بیاورد، بسیار نگران هستند.


5 - در حالی که دولت درگیر مسایل بسیاری است، حزب کارگر دچار اختلافات شخصی، ایدئولوژیک و درون حزبی شده است. به طوری که بسیاری از اعضاء حزب نسبت به پرز رئیس حزب بی اعتماد هستند. در دو سال گذشته او نتوانسته است رهبریت خوبی ارائه دهد. ولی با این وصف چنین به نظر می رسد که او باز هم ریاست حزب را عهده دار باشد و از طرف حزب نامزد نخست وزیری برای انتخابات آینده باشد. ولی پرز از طرف دشمنانش نیز تحت فشار بسیار است. از مهمترین دشمنان او که بسیار کینه توز و انتقام جوست می توان رابین را نام برد. او در همین اواخر خاطرات خود را منتشر ساخته است و در آن از پرز به عنوان یک طراح خام و یک فرد ناشایست برای مقام نخست وزیری نام برده است.


رابین که معتقد است پرز همیشه در طول حکومتش به او حقه زده این چنین وانمود می کند که حتی اگر به قیمت از بین رفتن حزب کارگر هم بشود وی پرز را از بین خواهد برد. ممکن است که رابین بتواند به پرز صدمه بزند، ولی مطمئنا وی نخواهد توانست بار دیگر نخست وزیر بشود.


6- ایگال آلون که زمانی نخست وزیر و مخالف سرسخت پرز بوده است، اصولاً علاقه ندارد که او را از شمار دشمنان پرز خارج سازند. پرونده آلون پاک است، ولی او به عنوان یک چهره پیر و دگم شناخته شده


ص: 539




و حزب کارگر حتما مایل نخواهد بود که رهبری چون او داشته باشد.


7 - در سطوح پایین تر حزب کارگر نیز مانور و نمایش قدرت برای به دست گرفتن زمام امور به چشم می خورد. بسیاری از رهبران جوانتر که اخیرا از طریق الحاق فدراسیون کیبوتز پا به عرصه نهاده اند سعی دارند که رهبران مسن تر را از پیش پای خود برداشته و رهبریت حزب را به دست گیرند.


8 - در حال حاضر، حزب کارگر دائما بگین را به علت مدیریت نادرست اقتصاد، اختلاف در کابینه، و اشتباهاتی که در سیاست خارجی و سیاستهای مستعمراتی مرتکب شده است، سرزنش می کند. بر سر مسائل اقتصادی و اختلافات کابینه که دو مسئله مهم در نظر حزب است، بگین نخواهد توانست بهانه ای ارائه دهد. و در همان حال، حزب کارگر سعی خواهد کرد ارتباط خود را با حزب مذهبی ملی حفظ نماید تا «مشارکت تاریخی» میان این دو بعد از انتخابات بعدی نیز ادامه یابد - البته در صورتی که بتوانند بر سر موافقت نامه ساحل غربی به توافق با یکدیگر برسند.


9- (طبقه بندی نشده) موافقت نامه ساحل غربی: در پانزدهم اکتبر نظامیان اسرائیلی مهاجرین گوش آمونیم را که به عنوان اعتراض به تصمیم گیری کابینه درباره ساحل غربی که 31 آبادی نشین اضطراری بر پا کرده بودند، وادار به تخلیه منطقه کردند. در همین رابطه معاون نخست وزیر یادین بیان داشت «در آینده درست مانند گذشته ما دموکراتها با برپایی هر گونه مستعمره جدید که با دلایل امنیتی مطابقت نداشته باشد، مخالفت خواهیم ورزید».


10- (طبقه بندی نشده) مطبوعات اردن: رادیو امان گفته است تصمیم دولت اسرائیل مبنی بر گسترش مستعمرات در ساحل غربی «نشان دهنده این واقعیت است که یک اسرائیل قویتر باید به مقاصد توسعه طلبانه و تهاجمی خود شدت بخشد.» مطبوعات منتشره در 14 اکتبر از سفر نمایندگان سازمان آزادی بخش فلسطین و اردن که برای جمع آوری کمکهای مالی روانه کشورهای لیبی، الجزیره، تونس، و مراکش شده بودند با آب و تاب یاد نمودند.


11- (طبقه بندی نشده) موضع گیری مصر بر سر مستعمرات اسرائیلی: رادیو قاهره در 15 اکتبر اعلام داشت که ایجاد مستعمرات جدید در مناطق اشغالی عربی توسط اسرائیل با ان قسمت از معاهده کمپ دیوید که در ان اسرائیل «وادار به به رسمیت شناختن» «حقوق حقه» فلسطینیان شده بود مغایرت دارد.


12 - (سری) تقاضای کمک اسرائیل برای سال مالی - 81: سفارت آمریکا در تل آویو گزارش می دهد که در صورتی که اسرائیل بخواهد سیاستهای اقتصادی پیشین را دنبال کند، مقدار زیادی در سال مالی 81 کمبود بودجه خواهد داشت. درخواست کمک اسرائیل و برای سال مالی 81 بیان می کند که کمکهای آمریکا به اسرائیل باید خیلی بیشتر از آنچه که هست ادامه یابد تا اسرائیل مجبور نباشد، اقدامات ریاضت کشانه را پیشه کند.


13 - (طبقه بندی نشده) نمایندگان حقوقی سیاهپوستان از اسرائیل بازدید می کنند: رسانه های گروهی اسرائیل در 15 اکتبر اخباری مبنی بر بازدید نمایندگان حقوقی سیاهپوستان و نمایندگان کارگری آمریکا از اسرائیل را پخش کردند. در این خبر از حمایت این نمایندگان از اسرائیل و محکوم نمودن سازمان آزادی بخش توسط آنها بسیار قدردانی شد. بنا به اظهارات بایارد راستین، رئیس انستیتو فیلیپ راندولف و یکی از اعضاء نمایندگان، آنها که سعی می کنند وانمود کنند که در آمریکا از سازمان آزادی بخش فلسطین حمایت همه جانبه می شود سعی در «به هم زدن مراحل صلح» دارند.


ص: 540




14 - (طبقه بندی نشده) نفت مصر - اسرائیل: سفارت آمریکا در قاهره اظهار داشت که مطبوعات مصر در 12 اکتبر اعلام کرده اند که مصر نفت خود را براساس دولت به دولت به اسرائیل نخواهد فروخت، بلکه این معامله تنها جهت شرکتهای خصوصی و در بازار آزاد انجام خواهد گرفت.


15 - (طبقه بندی نشده) بازدید حافظ اسد از مسکو: رادیو دمشق گزارش می دهد که یکی از «مهمترین عناوین» مورد بحث در بازدید اسد از مسکو که در 15 اکتبر آغاز شده است، بحث و تبادل نظر پیرامون اوضاع داخلی سوریه خواهد بود. واضح است که حافظ اسد تقاضا خواهد کرد که کمکهای اقتصادی و گسترشی به سوریه باید بیشتر شود تا «سوریه ای با پایگاه اقتصادی قوی» به وجود آید. رادیو توکیو اعلام داشت که برژنف به علت کسالت جسمانی در 15 اکتبر نخواهد توانست با حافظ اسد ملاقات نماید.


16 - (محرمانه) اتحادیه عرب: شعبه اتحادیه عرب در قاهره اعلام داشت که یک سری از سمینارهای اتحادیه عرب بزودی برگزار خواهد شد. ژنرال محمد رائد به سفارت آمریکا در قاهره اظهار داشت که این سمینارها به عنوان عملی که دفتر اتحادیه عرب در قاهره را زنده نگاه خواهد داشت تا بلکه بتواند اختلافات و کینه های میان اعضای اتحادیه عرب را از میان بردارد، انجام خواهد گرفت.


17 - (محرمانه) شایعات مربوط به آشتی یمن و مصر: در 13 اکتبر یک روزنامه مصری گزارش داد که یکی از کشورهای عربی که عضو اجلاس بغداد علیه مصر بود موضوع خود را مورد تجدید نظر قرار داده است تا بلکه بتواند با مصر روابط خود را از سر بگیرد. یکی از دیپلماتهای مجرب یونانی در گفتگویی با سفارت آمریکا در قاهره اعلام داشت که کشور مزبور یمن می باشد، ولی این خبر هنوز مورد تأیید قرار نگرفته است.


18 - (طبقه بندی نشده) تولید نفت کویت: روزنامه الوطن در 14 اکتبر اعلام داشت که کویت در نظر دارد میزان تولید نفت خود را از 2/2 میلیون بشکه در روز به14 کاهش دهد. زمان دقیق آغاز این کاهش هنوز اعلام نشده است.


19 - (طبقه بندی نشده) سازمان آزادی بخش فلسطین و نفت: رویتر در 14 اکتبر گزارش داد که فاروق قدومی ریاست بخش سیاسی سازمان آزادی بخش فلسطین از کشورهای عربی خواسته است تا از «سلاح نفت» برای تأثیر گذاری بر انتخابات آینده آمریکا استفاده کنند.


20 - (محرمانه) ایران - سازمان آزادی بخش فلسطین: سفارت آمریکا در تهران گزارش داد که وزیر امور خارجه ایران یزدی در 10 اکتبر اعلام داشته است که سازمان آزادی بخش فلسطین اجازه افتتاح دفتری در شهر اهواز در خوزستان را نخواهد داشت. در همان روز ابوشریف فرمانده سپاه پاسداران و گروه نظامی مسلمان یعنی مجاهدین عدم رضایت خود را نسبت به این سیاست ایران در رابطه با سازمان آزادی بخش فلسطین اعلام داشتند. در 12 اکتبر یک هیئت نمایندگی از سازمان آزادی بخش فلسطین به سرکردگی یک فرمانده نظامی فتح به نام الوزیر به تهران وارد شده تا با وزراء دفاع ایران و امور خارجه و بنا به گزارش با خمینی ملاقات نماید. با این وصف، سفارت آمریکا در تهران باور ندارد که دیدار این هیئت از ایران بتواند، تغییری در سیاست اصلی ایران در رابطه با سازمان آزادی بخش فلسطین حاصل نماید.


21 - (طبقه بندی نشده) حداد - سرکیس: در 15اکتبر صدای لبنان بیانیه ای را از طرف سرگرد حداد پخش نمود که بنا بر آن وی ادعا کرده است، تبلیغات سوء خود را علیه رئیس جمهور سرکیس و حکومت لبنان متوقف خواهد ساخت. زیرا حداد احساس می کند که دولت لبنان با آمریکا همکاری می کند تا


ص: 541




عناصر سوری و فلسطینی را در لبنان از بین ببرد. وی همچنین معتقد است که لبنان «دومین کشوری خواهد بود که قرار داد صلح را با اسرائیل امضاء می نماید».ونس




منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 4 - کتاب 4 - صفحه 537
تصاویر سند