در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 10

جلسه بنی صدر با جاسوس سیا

موضوع سند

جلسه بنی صدر با جاسوس سیا
مشخصات ارسال سند

از: تهران 54173

محرمانه

به: رئیس

1358-06-18- 1979-09-09

متن سند




سند شماره 10


از: تهران 54173


18 شهریور 1358 ساعت 32/14 دقیقه اعضاء سرّی


به: رئیس


اخطار جاسوسی پخش محدود ال، پی، گامین س، د، لور


مطالب زیر گزارش راترفورد از ملاقات 14 شهریور با س، د، لور - 1 می باشد.


1- راترفورد در شب چهاردهم شهریور برای سومین بار با س، د، لور - 1 به مدت یک ساعت و نیم در محل مسکونی ملاقات نمود. تقریباً 10 نفر از اعضای خانواده و دوستانش در بخش عمده آن است حضور داشتند. یکی از دوستانش که نامش را شندر (با این تلفظ)(1) بیان می کرد مدیریت بازرگانی در دانشگاه کالیفرنیا خوانده و چهار ماه پیش به ایران آمده است. او و ل - 1 اهل یک شهر (همدان) بوده و از قدیم الایام دوستان خانوادگی بوده اند. چون ل - 1 او را دعوت کرد که به ملاقات خصوصی ما در اتاق بپیوندد، من مجبور بودم که اغلب اوقات روی مسایل اقتصادی تاکید کنم، (طی آن شب معلوم شد که شندر مدیریت بازرگانی خوانده و امیدوار است که وارد کار تجارت شود.)


2- در بدو ورود به خانه برای ملاقات، راترفورد در آن طرف خیابان چند مرد مسلح دید و حدس زد که محافظان ل - 1 باشند. تا خواست زنگ بزند پنج نفر از آن محافظان مسلح به طرف راترفورد یورش بردند و از وی پرسیدند چه می خواهد. خوشبختانه یکی از آنها راترفورد را از ملاقات اولش می شناخت بعد از اینکه محرز شد ل - 1 منتظر یک ملاقات کننده است راترفورد تا طبقه دوم ساختمان اسکورت شد.


3- در حالی که شندر حضور داشت چشم انداز ارز خارجی ایران مورد بحث قرار گرفت، ل - 1 گفت هرگونه محدودیت هایی که بر روی ارز خارجی اعمال شود بدان منظور خواهد بود که اطمینان حاصل شود که هرگونه سوءاستفاده های واقعی یا محتمل یا راه گریزهایی که در دوران رژیم گذشته تشویق یا اغماض می شد، اجازه داده نخواهد شد که در رژیم انقلاب اتفاق بیفتد. ل - 1 گفت که در حال حاضر درباره مقررات ارز خارجی هیچگونه تغییرات عمده ای در نظر گرفته نشده است.


4- در مورد مسایل مربوط به تعرفه، ل - 1 گفت که هیچ اقدامی در مرحله کنونی برای بالا بردن جداول تعرفه ای در مورد کالای وارداتی مد نظر نیست، علاوه بر این قصد رژیم جدید این خواهد بود که زمینه مساعدی برای پایین آوردن تعرفه های اقلام و کالاهای ضروری به منظور تخفیف بار هزینه زندگی توده ها، فراهم کند. از سوی دیگر تعرفه کالای تجملاتی احتمالاً افزایش خواهد یافت.


5 - درباره ملی کردن، ل - 1 گفت که حکومت وی قصدی برای آغاز برنامه ملی کردن به مقیاس بزرگ ندارد. او استدلال کرد تنها علت ملی شدن بانکها این بود که آنها به واسطه عرفهای بانکی و سوءاستفاده های تحت رژیم سابق، ناسالم تشخیص داده شده بودند. اقدام ملی کردن بانکها بیانگر کوششی برای اعاده اطمینان (مردم) به سیستم بانکی بود. او هرگونه احتمالی را در این مورد که دولت قصد دارد اقداماتی در مورد ملی کردن تجارتهای کوچک انجام دهد رد کرد.


(نظریه راترفورد: بعد از نوشتن این مطلب راترفورد شماره اخیر مجله «ایرانیان» را دید که از قول ل - 1 گزارش کرده اقدامات بیشتری برای ملی کردن در پیش است. ل - 1 در ملاقات 14 شهریور خلاف این را گفته است. همچنین طی تماس تلفنی تحت «پوشش نماینده کمپانی» با سیروس ابراهیم زاده معاون وزارت


ص: 483




1- منظور این است که املای دقیق نام وی را نمی دانیم ولی نامش چیزی شبیه شندر بود.


 

 

اقتصاد و امور دارایی در تاریخ 12 شهریور به راترفورد اطمینان داده شد که دولت هیچ گونه طرحی برای گسترش برنامه های ملی کردن ندارد و در حقیقت از سرمایه گذاری های مؤسسات تجارتی خصوصی خارجی استقبال می کند.)


6- راجع به امکانات فعالیت در بخش خصوصی فرد مورد نظر تأکید کرد که دولت همچنان مصمم است سرمایه گذاران داخلی و خارجی هر دو را به فعالیت در تجارت خصوصی تشویق کند. به منظور تشویق سرمایه گذاران وام های به مقیاس کوچک هم اکنون نیز در اختیار افراد قرار داده می شود. شرایط، ملزومات و امتیازات بر پایه توافق مورد به مورد قابل مذاکره می باشند. به طور خلاصه، برای شرکت های خارجی علاقه مند به رفع نیازهای اولویت دار و مهم ایران، دولت مایل است بیشترین امتیازات و تشریفات را اعطاء کند.


7- در مورد اسلحه، ل - 1 گفت که ایران فعلاً علاقه ای به تهیه اسلحه اضافی ندارد. در حال حاضر دولت در وهله اول علاقه مند به تهیه لوازم یدکی برای تجهیزاتی است که قبلاً از آمریکا خریداری کرده است.


8 - نظریه راترفورد: در یک جا شندر از راترفورد پرسید که او در دولت است یا در تجارت. به او اطمینان داده شد که در دومی است. هرچند ل - 1 ممکن است این سؤال را قبل از ورود راترفورد پیش کشیده باشد، راترفورد بیشتر عقیده اش بر این است که یک سؤال عادی بوده است.(1)


ص: 484




1- این سند کامل به دست نیامده است و احتمالاً یک صفحه دیگر دارد.

منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 1 - کتاب 1 - صفحه 483
تصاویر سند