در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران

فعالیت‌های رسانه‌ای؛ برنامه‌های فرهنگی؛

بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران

انجمن ایران و آمریکا در شیراز

گزارش تحولات انقلاب؛

انجمن ایران و آمریکا در شیراز

انجمن ایران و آمریکا در شیراز

گزارش تحولات انقلاب؛

انجمن ایران و آمریکا در شیراز

برنامه ریزی سفارت آمریکا برای ادامه نفوذ فرهنگی در ایران بعد از انقلاب

فعالیت‌های رسانه‌ای؛ برنامه‌های فرهنگی؛ نفوذ فرهنگی؛

برنامه ریزی سفارت آمریکا برای ادامه نفوذ فرهنگی در ایران بعد از انقلاب

گزارشی پیرامون سازمان ارتباطات بین المللی آمریکا  در ایران

روابط دیپلماتیک حکومت پهلوی و آمریکا؛

گزارشی پیرامون سازمان ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران

معرفی کارگزاران حکومت پهلوی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

معرفی کارگزاران حکومت پهلوی

تلاش برای احیا انجمن ایران و آمریکا

نفوذ فرهنگی؛ تلاش برای بقا در ایران؛

تلاش برای احیا انجمن ایران و آمریکا

تحلیل طرز فکر ایرانیان در مورد خارجی های مقیم ایران

تحلیل حکومت پهلوی؛ روابط سیاسی ایران و آمریکا؛

تحلیل طرز فکر ایرانیان در مورد خارجی های مقیم ایران

گزارش تحولات انقلاب

گزارش تحولات انقلاب؛

گزارش تحولات انقلاب

آموزش زبان انگلیسی وسیله‌ای برای نفوذ فرهنگی در انقلاب

فرهنگی و اجتماعی؛ برنامه‌های فرهنگی؛ نفوذ فرهنگی؛

آموزش زبان انگلیسی وسیله‌ای برای نفوذ فرهنگی در انقلاب

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 20

تلاش برای فعالیت های فرهنگی برای ادامه نفوذ

موضوع سند

تلاش برای فعالیت های فرهنگی برای ادامه نفوذ
مشخصات ارسال سند

از: سفارت آمریکا در تهران، گریوز

محرمانه

به: USICA واشنگتن

1358-06-25- 1979-09-16

متن سند




گزارش خلاصه شده وقایع برای امور خاور نزدیک


سند شماره (20)


از :سفارت آمریکا در تهران


تاریخ : 16 سپتامبر 1979 - 25 شهریور 1358


 به : USICA واشنگتن


طبقه بندی : خیلی محرمانه


شماره : 0087


موضوع : گزارش خلاصه شده وقایع برای امور خاور نزدیک


1- اوضاع روانی : خمینی و ملاها هنوز هم از سوی توده ها مورد پشتیبانی پرشور و هیجانی واقع می شوند و تنها قدرت مؤثر در ایران به شمار می آیند. مع ذالک آنها هنوز وسایل مؤثر حکومت کردن را تهیه نکرده و همچنین هنوز نتوانسته اند چیزی را که شبیه جهان اسلامی طبق رویاهای احیای اسلام از گذشته ایده آلی باشد. تحقق بخشند. خمینی یقینا می تواند هر گونه اقدام را از سوی سایر بخش های ایران وتو کند. ولی او شاید نمی تواند رویای خود را درباره یک جهان اسلامی به صورت واقعیت درآورد.


همچنین نمی تواند قیام های منطقه ای، قومی یا سیاسی را بدون کمک ارتش یا گروه های انقلابی شبه نظامی سرکوب کند. خمینی نمی تواند بخش مدرن اقتصادی را احیا کند و بدین ترتیب از میزان بیکاری بدون کمک تکنسین ها و مدیران تحصیل کرده در غرب بکاهد. او نمی تواند حتی مدرسه ها را دوباره به جریان بیندازد یا وضع ترافیک را در تهران یا شیراز از حالت هرج و مرج درآورد. از سوی دیگر روشن به نظر می رسد که خمینی هیچ گونه قصد واقعی برای دادن پشتیبانی محکم از حکومت موقت ایران برای آغاز مقابله با مشکلات کشور ندارد. بنابراین کمتر چشم اندازی وجود دارد که جریان کنونی به یک جریان پرتحرک تا زمانی که مجلس خبرگان کار خود را به پایان رسانده و یک حکومت بر اساس قانون اساسی تشکیل شود، تبدیل کند؛ و این یک فرآیندی است که لااقل چند ماه به طول خواهد انجامید. ممکن است اکنون که مرگ نابهنگام آیت اللّه طالقانی صدای خردمندترین رهبر مذهبی در مجلس خبرگان را به خاموشی وادار کرده است، یک ساخت فاقد توانایی عملی و فوق اسلامی را به وجود آورد.


2- پیامدهای این امر برای (مؤسسه روابط بین المللی آمریکا) USICA: اگر ایران دچار این سرنوشت باشد که ماه ها تحت یک حکومت موقت که در نتیجه فعالیت های ناهماهنگ کمیته های مختلف فلج شده و تنها از لحاظ عاطفی به وسیله خمینی و سایر روحانیون نیرومند مورد پشتیبانی قرار گرفته، به عقیده من USICA باید:


الف: از هر گونه اقداماتی که ممکن است توجه نامساعد هر دسته ای را به سوی آمریکا معطوف می کند، احتراز کند.


ص: 309





ب: خانه انقلاب زده خود را مرتب کند، به منظور اینکه سازمان و پرسنل و تجهیزات لازم را برای بهره برداری مؤثر از فرصت ها برای پیشبرد منافع ایالات متحده هنگامی که این فرصت ها پیش آید آماده داشته باشد.


ج: تماس های عالی را که روزن مأمور اطلاعاتی ایجاد کرده به کار ببرد تا به هیئت در مورد مسائل فوری و اوضاع بالقوه انفجاری از قبیل عملیات صدور روادید ما کمک کند.


د: خدمات کتابخانه ای و تعلیمات زبان انگلیسی را که بسیار قدردانی شده است و هیچ گونه جنجالی در اطراف آن نیست، برای خدمت به جامعه بهبود دهد.


ه: در پی فرصت هایی باشد تا علاقه همدردی آمیز آمریکا را نسبت به اسلام و رفاه مردم ایران نشان دهد.


و: نهادهایی مانند IAS، کمیسیون فولبرایت، AMIDEAST و مؤسسه آمریکایی مطالعات ایرانی را به نحوی که توی ذوق نزند تشویق کرده و مورد حمایت قرار دهد.


3- فرآیند ارتباطات: علاوه بر فعالیت های تدریس انگلیسی و کتابخانه ای، کار عالی روزن مأمور اطلاعاتی منجر به آن شده است که از طریق مطبوعات فرآیند ارتباطاتی مؤثری همچنان جریان دارد. هر چند در ایران انقلابی ممکن است غیر محتمل به نظر برسد معذالک شیوه گرم روزن و تسلط او به زبان فارسی و بصیرت او در طرز فکر ایرانیان به مقامات آمریکایی در محل فرصت های آسان و مداومی را برای انتشار متن های خبری و وارد شدن در گفت و شنود پرثمر با اعضای مطبوعات جاری فراهم کرده است. این اشخاص نه تنها به طور منظم به ما مراجعه می کنند و دعوت های ما را می پذیرند و هنگامی که ما درباره نگرانی های خود صحبت می کنیم با نظر مساعد گوش فرا می دهند، بلکه آنها اخیرا: اغلب هنگامی که بر روی داستان های مورد علاقه ما کار می کنند زحمت کشیده و به ما مراجعه می کنند. مثلاً در باره خدمات جدید کنسولی خودمان ممکن بود گزارش های بسیار نامساعدی دریافت کرده باشیم. ولی گزارش های مطبوعات به جمعیت های انبوه و بی نظمی های گاه به گاه و نظریات اشخاص سرخورده در به دست آوردن روادید و درهم برهمی و بی عدالتی های گاه به گاه که روش جدید می کوشد آن را به تدریج برطرف کند، ولی در عین حال ممکن است باعث شود که ما چهره واقعا کریهی داشته باشیم زیاد تکیه نکرده اند. در عوض در همه روزنامه های بزرگ ما گزارش های با نظر مساعد و جامع و متمایل به خدمات کنسولی برخورد کردیم که هدف آن این بود که به ایرانیان کمک کند تا خدمات کنسولی آمریکا را به خوبی درک کرده و از آن به نحو مؤثری استفاده کند.


4- مشکلات: فعالیتی که در حال حاضر بیش از فعالیت های دیگر جذب کننده وقت و سرخورده کننده است، کار پیشبرد روادیدها است. چنین به نظر می رسد که همه اشخاص طرف تماس با ما که دارای ابتکارات شخصی و اصیل هستند، خویشاوندان و دوستانی دارند که فوق العاده مشتاق ورود به ایالات متحده هستند. طرز فکر ایرانی چنین است که هر کس که امکان به دست آوردن امتیاز ویژه ای برای خود یا خانواده و دوستان خود می بیند، به هیچ وجه از این لحاظ در زحمت نیست که بکوشد از این ارتباطات حتی اگر این ارتباطات بسیار ضعیف و دوردست باشد، برای دیگران استفاده کند. مأمورین USICA بنابراین ناگزیرند در هر روز کار، مدت دو ساعت صرف آن کنند که تقاضاهای مربوط به کمک را به نحوی از سر خود باز کنند و یا اینکه با همکاران صادر کننده روادید خود در کوشش برای انجام خدمت به


ص: 310




اشخاص طرف تماسی که اصالتا سودمند و حتی ضروری هستند و در وزارت امور خارجه یا ارشاد کار می کنند یا جزء دانشگاهیان هستند یا از اعضای IAS هستند و یا از اعضای مطبوعات هستند، کلنجار بروند. این است دردسر کار کردن در ایران امروز.


گریوز




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 2 - کتاب 2 - صفحه 309
تصاویر سند