Post
38993
تحلیل بختیار و همراهانش در پاریس
اختلاف بین کریم سنجابی و شاپور بختیار، رهبران جبهه ملی
تلاش برای میاجیگری بین دولت بختیار و امام خمینی
فعالیت های سیاسی و نظرات شاپور بختیار
نظر میناچی درباره کوشش بختیار برای تشکیل دولت
طرح دیدار بختیار با امام خمینی در پاریس
تحلیل شخصیت بختیار
محمدحسین خان قشقایی راجع به بختیار و ژنرال فریدون جم
تحلیل شخصیت بختیار
زندگینامه بختیار
از:
متفرقه
به:
1357-10-09- 1978-12-30
متن سند
سند شماره 377
استفاده محدود اداری
30 دسامبر 1978 - 9 دی 1357
فرماندهی مستشاری نظامی
[وضعیت ایران در روزهای 30 و 31 دسامبر 1978]
1- وضعیت کلی (بدون طبقه بندی)
یک بار دیگر سراسر ایران را تظاهرات فراگرفته است. در تهران و سایر شهرها، بسیاری از تظاهرات ایستا بوده و به راهبندانهایی منجر می شدند و خیابانها با تایرهای مشتعل اتومبیل مسدود می شدند. در چند شهرستان به کنسولگریهای ترکیه و انگلستان حمله شده است. دکتر بختیار همچنان می کوشد تا یک دولت غیرنظامی تشکیل دهد و به خاطر همین تلاشها از جبهه ملی اخراج شده است. شایعات حاکی از آنند که شاهنشاه کشور را ترک کرده و یا در شرف ترک کشور است.
2- خلاصه فعالیت ها (بدون طبقه بندی)
الف - تظاهرات (بدون طبقه بندی)
(1) تهران - روز 30 دسامبر در نواحی زیر تظاهراتی برپا شد: تخت طاووس، تخت جمشید، خیام، میدان ژاله، تهران نو، بازار تجریش، شاهرضا، روزولت، خیابان 45 متری و کوروش کبیر. این تظاهرات دربرگیرنده سوزاندن لاستیکهای فرسوده و ایجاد راهبندان بوده اند. دفاتر هواپیمایی ال عال به آتش کشیده شدند. یکی از گزارشات حاکی است که 9 نفر کشته شده اند.
(2) تبریز - به دو کنسولگری خارجی، انگلستان و ترکیه حمله شد. کنسولگری ترکیه آتش زده شد. سربازان کنسولگری آمریکا را به محاصره درآوردند.
(3) مشهد - چند درگیری بین سربازان امنیتی و تظاهرکنندگان به وجود آمد. طبق گزارشات 24 نفر مرده اند. به کنسولگری انگلستان حمله شد.
(4) مسجد سلیمان - به شعبه های چند بانک حمله شد و یکی از آنها در آتش سوخت.
(5) رشت - به دو شرکت مسافربری حمله شد و 10 اتومبیل شخصی آتش گرفتند.
(6) اردبیل - اتومبیلهای دولتی و اسناد بانکها در آتش سوزانده شد. با ایجاد موانع در خیابانها و سوزاندن لاستیک راهبندان های شدیدی ایجاد شد.
(7) شاهی - یک سینما، شعبه بانک، اداره دولتی، و چندین فروشگاه در آتش سوختند.
(8) شیراز - تعدادی از شعب بانکها و ادارات دولتی به آتش کشیده شدند.
(9) تویسرکان - تظاهرکنندگان به وسیله نیروهای انتظامی پراکنده شدند.
(10) جهرم - سه نفر کشته و 2 نفر مجروح شدند.
(11) نهاوند - مغازه ها غارت شدند، یک خبرگزاری فرانسوی گزارش داد که 5 بانک در آتش سوخته، 4 نفر کشته و 25 نفر مجروح شده اند.
(12) خرم آباد - یک نفر کشته و 16 نفر مجروح شدند.
(13) اهواز - دو نفر کشته شدند. به کنسولگری انگلستان حمله شد.
(14) در شهرهای همدان، شاهپور، کرمان، رضائیه و یزد نیز تظاهراتی برپا شد. نیروهای انتظامی مداخله نکرده و در نتیجه درگیری ایجاد نشد.
ب - خطرها و تهدیدات (بدون طبقه بندی) تلفنهای تهدیدآمیز و تهدید به بمب گذاری علیه منافع آمریکا.
ج - سیاسی (بدون طبقه بندی)
(1) دکتر بختیار به خاطر تلاش جهت تشکیل دولت با وجود اینکه شاه بر سر قدرت خود مانده از جبهه ملی اخراج شده است. جبهه ملی اعلام کرده تشکیل دولت توسط دکتر بختیار «مغایر اصول و آمال سازمان جبهه ملی است». دکتر بختیار این اخراج را «بیهوده» خواند و دکتر سنجابی را به «حسادت» متهم ساخت. (FBIS/ صدای آمریکا)
(2) دکتر بختیار در 30 دسامبر اعلام کرد امیدوار است ظرف 6 روز دولت خود را تشکیل دهد. (طی یک گزارش آخر وقت، در روز 31 دسامبر رادیو ایران (بخش فارسی) اعلام کرده که بختیار پست نخست وزیری را بعهده گرفته است.) بختیار اظهار داشته در شرفیابی به حضور شاهنشاه، نامبرده اظهار داشته مایل است پس از تشکیل دولت غیرنظامی جهت معالجات پزشکی کشور را ترک کند. یک سخنگوی دربار گفته که شاهنشاه قصد ندارد قبل از بازگشت صلح و آرامش به کشور، ایران را ترک کند. (FBIS)
(3) رادیوی رسمی اعلام کرده که نخست وزیر غلامرضا ازهاری روز 30 دسامبر برای اولین بار پس از 20 دسامبر به دفتر کارش بازگشته است. ژنرال ازهاری به خاطر یک حمله قلبی بستری بوده است. (FBIS/ رادیو تهران)
(4) تلویزیون فرانسه اعلام کرد به آیت الله خمینی اجازه داده شده به طور نامحدودی در فرانسه بماند. (FBIS)
د - اقتصاد (بدون طبقه بندی)
(1) وزارت نیرو اعلام کرد که برق اکثر مراکز صنعتی عمده را قطع کرده زیرا نفت و گاز لازم جهت ایستگاههای مولد را ندارد.
(2) ظاهراً آیت الله خمینی به کارکنان نفتی اجازه داده در صورت برآورده شدن «شرایطی معین» بر سر کار خود برگردند.
(3) تحلیل ها و مباحث (استفاده محدود اداری) AFOSI (دفتر اطلاعات نیروی هوایی آمریکا) تحلیلی را ارسال نموده که یکی از منابع آن دفتر درباره تأثیرات کمبود محصولات نفتی تهیه نموده است:
«منبع... اطلاع می دهد تخمین ها و برآوردهای اولیه ارتش ایران حاکی از آن است که حتی با قطع کامل نفت ارتش برای دو هفته مصرف خود سوخت در اختیار دارد. منبع افزود مقامات سفارت آمریکا هم پایانی برای این اعتصابها نمی بینند و در این زمان ایرانیان از اداره میادین نفتی و ذخایر انرژی برق آبی خود عاجزند. منبع افزود در میادین نفتی دزفول چاههایی وجود دارد که آن قدر عمیقند که فشارهای حرارتی زمین باعث می شود نفت در سطح زمین جاری گردد. اگر از میادین مذکور کمتر از میزان فعلی یعنی 500 هزار بشکه در روز نفت استخراج شود، چاهها ممکن است طغیان کنند و حتی اشکالاتی در وضعیت زمین های محل پیدا شود. منبع گفت دو سوم مولدهایی که در منطقه تهران وجود دارند از نفت برای سوخت خود استفاده می کنند. برق یک سوم دیگر از طریق جریان آب به دست می آید، و این آبها از منابعی مثل سد کرج در غرب تهران حاصل می شوند. منبع گفت ایرانیانی که در حال حاضر اداره سد کرج را به عهده دارند فاقد تخصصهایی هستند که خارجیانی که قبلاً عملیات تولید برق را به عهده داشتند، دارا بودند.
خارجی ها را از سد حذف کرده اند و در نتیجه ممکن است مشکلاتی بروز کند. منبع مخصوصاً روی این نکته تکیه کرد که ایرانیها سطح آب پشت سد را بیشتر از حد مجاز کم و زیاد می کنند. در جایی که خارجیها قبلاً فقط 5 تا 10 سانتی متر تفاوت سطح آب در طول روز داشته اند، ایرانیان (که فاقد آموزشهای لازم جهت درک نتایج درازمدت اقدامات فعلی خود هستند) ممکن است سبب شوند که اختلاف سطح آب از 1 تا 5 متر (در روز) هم برسد. این امر مشکلات فراوانی ایجاد می کند و سبب می شود تا میزان لجن، گل و سایر اشیاء خارجی که وارد پره های توربین مولد برق می شوند افزایش یابند. این اقدامات ممکن است تأثیری بازدارنده در رابطه با توان تولید برق آبی در فصل بهار داشته باشد، یعنی زمانی که برفهای زمستانی کوههای نزدیک آب و جاری می شوند.»
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!