در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 214

تشریح وضعیت ایران خرداد 58

موضوع سند

تشریح وضعیت ایران خرداد 58
مشخصات ارسال سند

از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6171

محرمانه

به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی

1358-03-23- 1979-06-13

متن سند



سند شماره 214


محرمانه


13 ژوئن 1979 - 23 خرداد 1358


از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6171


به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی


منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت، پرسنل دفتر وابسته دفاعی


تهیه کننده گزارش: سروان اچ.اف.جانسون، وابسته نیروی هوایی


مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی


موضوع: گزارش وضعیت ایران


16- خلاصه (محرمانه): این گزارش اطلاعاتی درباره وضعیت ایران ارائه می دهد، شامل:


ص: 470





شریعتمداری راهپیمایی روز جمعه را لغو می کند. ملاقات سفیر شوروی با آیت الله خمینی در قم. خشونت در شهرستان ها. و تنش بین عراق و ایران.


17- از 17 تا 21 حذف شده است.


22- جزییات: (محرمانه)


الف- شریعتمداری راهپیمایی روز جمعه مورخ 15 ژوئن 1979 را لغو کرد. رهبر شیعی مستقر در قم، آیت الله سیدکاظم شریعتمداری، در اقدامی که به نظر بسیاری از ناظران سیاسی یک عقب نشینی تاکتیکی است، از پیروان خود در حزب جمهوری خلق مسلمان خواسته است تا راهپیمایی روز جمعه را به تعویق بیندازند و به دولت نخست وزیر مهدی بازرگان فرصتی بدهند تا سیاست های کنونی اش را که موجب انزوای برخی از گروههای مسلمان در کشور شده است، اصلاح کند. این راهپیمایی، که بسیاری آن را نمایش قدرت حزب اپوزیسیون جمهوری خلق مسلمان می دانستند، از حمایت عمومی گروه های سیاسی سکولار نیز برخوردار شده بود. گروه های فوق ظاهراً شرکت در راهپیمایی این حزب به رهبری آیت الله شریعتمداری 82 ساله را تریبون بالقوه ای برای مطرح ساختن خود تلقی می کنند. در واقع اگر این راهپیمایی برگزار می شد، اولین نمایش تمام عیار قدرت از سوی گروه های سیاسی مخالف دولت بود که به محافظه کاری و بی ارادگی دولت در مقابل مشکلات نوظهور اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پس از انقلاب در ایران اعتراض داشتند. آیت الله شریعتمداری پس از آنکه اعلام کرد راهپیمایی روز جمعه به تعویق افتاده است به خبرنگاران گفت که «به دلیل برخی ملاحظات مربوط به وضعیت موجود در مملکت دستور داده است که راهپیمایی به تعویق بیفتد.» او در مورد این ملاحظات توضیحی نداد ولی احتمالاً مقامات دولت دست به دامن او شده اند تا اطلاع ثانوی راهپیمایی را به تعویق بیندازد. ترتیب دهندگان این راهپیمایی قبلاً در مناسبت های مختلف گفته بودند که هدف اصلی از راهپیمایی فوق درخواست برای آزادی رسانه های جمعی به ویژه رادیو و تلویزیون ملی ایران است که رئیس آن، صادق قطب زاده، به دلیل رفتار «دیکتاتورمآبانه» و عدم توجه به تقاضای مردم برای داشتن یک رادیو و تلویزیون دموکراتیک تر و مترقی تر همواره مورد انتقاد بوده است. درخواست دیگر آنها تشکیل مجلس مؤسسان برای تصویب قانون اساسی جدید ایران بود.


نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): راهپیمایی روز 15 ژوئن می توانست یک واقعه تلخ برای دولت موقت ایران و ضربه ای به آرمان خمینی برای تشکیل جمهوری اسلامی باشد. مسلماً یک راهپیمایی گسترده بر ضد سیاست های دولت انتقادهای لفظی شدیداللحن آیت الله خمینی را در قم به دنبال داشت. این انتقادها متوجه گروه هایی می شد که تا بحال نسبتاً با دولت انقلابی متحد بودند. دستور شریعتمداری برای لغو راهپیمایی به وضوح قدرت سیاسی او را افزایش داده است؛ زیرا او با لغو راهپیمایی فوق تمایلش را برای کمک به دولت نشان داده و بدون اینکه اقدام خاصی انجام دهد نشان داده است که عده زیادی از مردم کوچه و


ص: 471




خیابان طرفدار او هستند. مسلماً محبوبیت او در میان مردم رو به افزایش است. (نگاه کنید به گزارش IIR 6846021479).


ب- ولادیمیر وینوگرادوف، سفیر شوروی در ایران، با آیت الله خمینی دیدار کرد. بر اساس گزارش روزنامه ها و رادیو دیدار سفیر شوروی و آیت الله خمینی اینگونه بود: موضوع دیدار ظاهراً تمایل کشورهای متبوع به داشتن روابط دوستانه و گسترش بیشتر مناسبات سنتی بین دو کشور بوده است.


آیت الله خمینی ابراز داشت که اگر شوروی در امور داخلی ایران دخالت نکند مناسبات دو کشور گسترش خواهد یافت. دخالت شوروی در خوزستان، قاچاق اسلحه به ایران، و فعالیت های شوروی در افغانستان از جمله مداخلاتی بود که در این دیدار به آن اشاره شد. در ارتباط با افغانستان، خمینی از اتحاد شوروی خواست تا با استفاده از نفوذ خود بر دولت فعلی این کشور کاری کند تا دولت افغانستان رفتار بهتری با شورشیان مسلمانی که آنجا مشغول به جنگ هستند داشته باشد.


طبق گزارش ها، در طول این دیدار خمینی به سفیر شوروی گفت که: «مداخله شوروی در افغانستان بر ایران هم تأثیر می گذارد.»


نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): از گزارش رسانه ها از این دیدار چنین بر می آید که آیت الله خمینی حاضر است تا زمانی که برایش محرز باشد شوروی ها در امور داخلی ایران دخالت نکرده اند، با آنها همکاری کند. اثبات عدم دخالت ظاهراً بر عهده شوروی هاست. از نظر خمینی، شوروی ها نیز همچون آمریکا گناهکارند مگر آنکه خلافش ثابت شود.


ج- خشونت در شهرستان ها: گزارش فوق درباره درگیری ها و یا درگیری های احتمالی آتی در شهرستان هاست که در رسانه های ایران منعکس شده است:


(1) زنجان. هر لحظه انتظار می رود بواسطه تنشی که از سوی یک عده «آدم بی مسئولیت» ایجاد شده است، در زنجان درگیری مسلحانه صورت بگیرد. بازار زنجان هنوز بسته است.


(2) خرم آباد. در درگیری بین اعضای دو قبیله متخاصم در خرم آباد در استان لرستان، دو نفر کشته و 10 نفر مجروح شدند. بر اساس گزارش شبه نظامیان انقلابی محل، مسئولین قتل آن دو نفر به کوه های اطراف گریخته اند.


(3) سیرجان. روز یکشنبه گروه هایی از بوچاقچی ها، انکرلوها، خزری ها و ساکنین شهر سیرجان با اسلحه با یکدیگر درگیر شدند. در این درگیری هشت نفر مجروح شدند که حال یکی از آنها وخیم است، ولی حال هفت نفر دیگر رو به بهبود است و احتمالاً در آینده نزدیک از بیمارستان مرخص خواهند شد. بر اساس گزارش ها، بلافاصله بعد از خاتمه درگیری ساکنان سیرجان از فرماندار شهر خواستند دادگاهی برای رسیدگی به اتهامات مسئولین راه اندازی این زد و خوردها تشکیل دهد. دکتر بهرامی، فرماندار کرمان، به همراه حجت الاسلام محمد هاشمی رفسنجانی و دادستان دادگاه های انقلاب اسلامی به منظور رسیدگی به این مسئله به سیرجان


ص: 472




سفر کردند. پاسداران انقلاب و پرسنل نیروی دریایی بیست و دو نفر را در رابطه با این زد و خوردها بازداشت کرده اند.


د- تنش بین عراق و ایران: در یک رویداد جدید در روابط پر تنش عراق و ایران، دو منبع مطبوعاتی گزارش داده اند که دولت عراق بیت آیت الله سید محمدباقر صدر را در نجف به محاصره مأموران پلیس درآورده و او را دستگیر کرده است. به دنبال دستگیری آیت الله صدر، جمعیت عظیمی از مردم نجف به طرفداری از خمینی و صدر به تظاهرات پرداختند و از گوشه و کنار شهر صدای تیراندازی شنیده می شد.


ظاهراً محاصره بیت و دستگیری آیت الله صدر به این سبب صورت گرفته است که چندی پیش آیت الله صدر پس از آنکه دولت عراق چند تن از مسلمانان و علمای شیعه را به زندان انداخت، آن را یک دولت «فاشیستی» خواند. صدر از مردم خواسته بود تا در اعتراض به این امر تحصن کنند و همین امر موجب شد تا نیروهای دولتی بیت او را به محاصره درآورند.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 470
تصاویر سند