در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 207

تشریح وضعیت ایران خرداد 58

موضوع سند

تشریح وضعیت ایران خرداد 58
مشخصات ارسال سند

از: افسر امنیتی منطقه ای، سفارت آمریکا، تهران - ایران

محرمانه

به: وزارت امور خارجه آمریکا

1358-03-16- 1979-06-06

متن سند



سند شماره 207


محرمانه


6 ژوئن 1979 - 16 خرداد 1358


از: افسر امنیتی منطقه ای، سفارت آمریکا، تهران - ایران


به: وزارت امور خارجه آمریکا


موضوع: گزارش وضعیت ماهانه


I . ارزیابی خطر:


الف) طی اردیبهشت ماه 1358 و تا به حال، میزان خطرات موجود علیه سفارت و پرسنل آن بسیار بالا بوده است. دولت ایران به کرات دولت آمریکا را متهم به «مداخله در امور داخلی خود» نمود و رسماً خواستار برپایی تظاهرات گسترده علیه سفارت آمریکا شده است. در زمان پیدایش این نوشتار، چنین تبلیغ شده است که دولت ایران سفیر پیشنهادی آمریکا را نمی پذیرد. در حال حاضر روابط دیپلماتیک بسیار بحرانی و پیچیده است. گذشته از روابط دیپلماتیک بین دولت میزبان و آمریکا، تمامی کشور دستخوش اقدامات تروریستی کوچک و بزرگ شده است. اخیراً در جنوب ایران، چریک های عرب در اعتراض به وضع اجتماعی و اقتصادی خود یک شهر را به طور کامل به آتش کشیدند. شبانگاهان در خیابان ها و جاده های تهران موانعی قرار داده می شود و مجاهدین مسلح عابرین و وسائط نقلیه را متوقف کرده و آنها را بازرسی می نمایند. علاوه بر این نوعی بحران شدید اجتماعی در اینجا حاکم است و گروه های رقیب مسلح شده اند. بنا به گزارش مقامات سفارت بسیاری از منابع آنها از ترس اینکه مبادا هدف اقدامات تلافی جویانه واقع شوند از ملاقات با آنها سر باز می زنند. این روزها ایرانی ها از جنگ داخلی سخن می رانند. خلاصه اینکه، امکان حمله جمعی و یا تروریستی به سفارت بسیار زیاد است. در آینده امکان دارد که کسانی به ربودن و یا کشتار پرسنل آمریکایی نیز مبادرت ورزند؛ ولی هنوز معلوم نیست که آیا این امر طراحی شده و یا شخص خاصی موردنظر قرار گرفته است.


ب) اقدامات خاص علیه آمریکا


1- در تاریخ 26 اردیبهشت ماه سازمان آزادی بخش فلسطین یک «راهپیمایی» با شرکت 150 نفر به طرف دانشگاه تهران به راه انداخت.


2- در تاریخ 7، 8 و 9 خرداد در پایان تظاهرات چند تیر شلیک شد تا امکان خشونت علیه


ص: 452





سفارت از بین برود و گروه های مخالف سعی نکنند که به ساختمان اصلی سفارت نزدیک شوند. در تاریخ 7 خرداد همان گروهی که از طرف دولت ایران مأمور حراست از سفارت شده بود پرچم آمریکا را به تظاهرکنندگان داد و آنها نیز آن را پاره پاره کردند). پس از این واقعه، پرچم آمریکا بار دیگر به اهتزاز درآمد، لیکن این بار در ارتفاع 20 پایی قرار گرفت و بخش اضافی میله پرچم نیز پایین آورده شد. در هر دو روز 7 و 8 خرداد ماه نیروی گارد مجاهدین تحت سرپرستی ماشاءالله کاشانی (که حدود 100-75 نفر بود) از طرف سپاه انقلاب اسلامی تقویت شد (و حدود 125-100 نظامی را نیز شامل می گشت). حدود 200 نفر نیروی نظامی نیر به صورت ذخیره در یکی از پادگان های نزدیک سفارت به حالت آماده باش درآمده بودند.


تمامی اعضای «تیم دفاع داخلی» مرکب از اعضای مهم وزارت خارجه، ارتش آمریکا، تفنگداران دریایی، و نیز افسر امنیتی منطقه ای در این روزها آماده بودند. در تاریخ 15 خرداد نیز تظاهرکنندگانی مرکب از 4500 نفر از جلوی سفارت گذشتند ولی هیچ گونه خشونتی نشان ندادند.


3- طی ماه مزبور چند بار گلوله هایی به طرف ساختمان اصلی سفارت شلیک گردید ولی هیچ گونه خسارت جدی وارد نیامد و فقط در یک مورد که آن هم یک تیراندازی شبانه بود گلوله ای به یکی از پنجره ها اصابت نمود. حدود 15-10 بار صدای شلیک تفنگ های خودکار در داخل محوطه آن هم از سوی گارد مجاهدین شنیده شد ولی خسارتی وارد نیامد. در گزارشات گارد مجاهدین آمده است که این تیراندازی ها اشتباهی رخ داده است ولی به نظر ما بین گاردها و افراد ناشناس درگیری هایی رخ داده است.


4- گذشته از جامعه رسمی آمریکایی (که حدود 75 نفر هستند)، تجار آمریکایی نیز هدف خشونت آن هم از سوی کارگران و کارمندان اخراجی واقع می شوند. در چند مورد که کارگران با توسل به زور بازرگانان آمریکایی را توقیف کرده بودند، بخش کنسولی و در یک مورد افسر امنیتی منطقه ای میانجیگری کرده بودند. یکی از مقامات دفتر حفاظت آمریکا نیز تهدید شده بود (که قبلاً توسط تلفن به وزارت خارجه اطلاع داده شده بود)


 

II . عملیات


الف) توجیه و مشورت با دیدارکنندگان


1- رونالد کلی کارمند بخش امنیت منطقه ای در تاریخ 10 و 14 اردیبهشت ماه به این واحد سفر کرد تا از وضع امنیت و روش های امنیتی سفارت اطلاع حاصل کند.


2- افسر امنیتی منطقه ای، سرگرد جفری رونالد نیز به واحد آمد تا عملیات گاردهای امنیتی تفنگداران دریایی را مورد بازدید قرار دهد.


3- آقای دیوید لمب از شرکت ایستمن کداک نیز به سفارت آمد تا در مورد امنیت پرسنل خود مشورت نماید. شرکت کداک در ایران دچار مشکلات کارگری شدیدی شده که می تواند


ص: 453




منجر به گروگان گرفته شدن پرسنل آمریکایی گردد.


4- در تاریخ 25 اردیبهشت 1358 دستیار افسر امنیتی منطقه ای سفارت با افسران امنیتی سفارت های آمریکا در انگلستان و کانادا یعنی مسرز، گوربل و لوسی ملاقات نمود تا پیرامون مسایل مورد علاقه طرفین تبادل نظر نماید.


ب) فعالیت های پشتیبانی


افسر امنیتی منطقه ای همراه با مقام دفتر خارجی از تاریخ 30-26 اردیبهشت ماه ملاقاتی داشتند تا در مورد روش ها و مشخصات امنیتی کنسولگری جدید واقع در محوطه سفارت تبادل نظر نمایند.


ج) فعالیت های مهم


- در تاریخ 10 اردیبهشت افسر امنیتی منطقه ای کاگلین این واحد را ترک گفت و بیرمنگهام عهده دار مسئولیت های وی گردید.


- در تاریخ 30 اردیبهشت ماه طرح دفاع داخلی جدید تدوین و در اختیار پرسنل واحد قرار گرفت.


- برای استفاده از تاریخ 20 اردیبهشت، کارت هویت های جدیدی صادر و در اختیار پرسنل قرار داده شد.


در تاریخ 10 خردادماه طرح های مربوط به بمب نامه ها نیز فرمول بندی و توزیع گردید.


- یک مرکز کنترل عملیاتی در رابطه با تظاهرات در تاریخ 30 اردیبهشت ماه ایجاد شد.


- دستورات تفنگداران دریایی تدوین و توسط افسر امنیتی منطقه ای تصویب گردید تا از تاریخ 11 خرداد به مرحله اجرا درآید.


- محل مربوط به کنترل عابرین پیاده در تاریخ 11 اردیبهشت ماه بازسازی شد و یک دستگاه بازرسی الکترونیک ارباب رجوع را شامل می گردد.


- دستیار افسر امنیتی منطقه ای تمام پرسنل موقت و دائمی را از نظر امنیتی توجیه نمود. سی و پنج آمریکایی موجود عمیقاً در جریان امور توجیهی قرار گرفتند. در مورد این جلسه توجیهی نیز خلاصه نامه رسمی تدوین گردید.


- بهبود در امنیت فیزیکی: نصب درب های ضدانفجار داخلی و خارجی، قرار دادن جعبه های حاوی شن در بخش داخلی پنجره ها، نرده کشی و دیوارکشی ها به پایان رسیده است. تنها مورد تکمیل نشده از پیشنهادات ناظر امنیتی منطقه ای سیستم کنترل راه دور تی-گارد می باشد (که قرار است توسط آرتی. سی آتن در اواسط خردادماه نصب گردد). دستگاه های آتش نشانی سه برابر شده است.


- واحد حراستی امنیتی مرکب از نیروهای مجاهدین توسط دستیار افسر امنیتی منطقه ای آموزش بیشتری دیده اند.


- افسر امنیتی منطقه ای به A/SY/SAS در رابطه با یکی از کارمندان سرویس خارجه که گویا


ص: 454




با سرویس اطلاعاتی متخاصم در تماس بود، گزارش داده است. در این مورد تحقیقات هنوز هم ادامه دارد.


- در مورد یکی از کارمندان سرویس خارجی که به سودجویی در یک مورد صدور روادید متهم شده بود تحقیقات لازم انجام شد و به موقع گزارش کامل آن برای A/SY/I/PVB ارسال خواهد شد.


- در بخش کنسولی موقت دستگاه بازرسی ویزیتورها نصب گردید.


- از سلاح های موجود صورت برداری و گزارشی به A/SY ارسال شد.


- پشتیبانی اداری از افسر امنیتی منطقه ای با استخدام یک کارمند موقت سرویس خارجی به عمل آمد. این فرد در اواسط خردادماه در نزدیکی این دفتر مستقر خواهد گردید. به علت غیبت منشی آمریکایی در بخش اداری امکان در اختیار قرار دادن یک منشی آمریکایی برای این دفتر وجود ندارد. به محض بازگشت این منشی و با توافق مشاور اداری این پشتیبانی نیز به عمل خواهد آمد. مهم ترین مسئله بازسازی این دفتر از جنبه واقعی اداری آن است. در حال حاضر ما دارای اسکلت بایگانی، سیستم بایگانی، و حمایت از نظر منشی می باشیم. ما در تلاشیم تا عملیات به صورت عادی بازگردد. امیدواریم که از این پس اینگونه گزارش وضعیت ها مرتباً به افراد ذیربط ارسال شود. گزارش وضعیت ماه بعد شامل یک خلاصه آماری خواهد بود، که در گزارش حاضر به خاطر فقدان اطلاعات مربوطه گنجانده نشده است.


III. طرح های مربوط به ماه آتی


- به جریان انداختن پشتیبانی منشی از دفتر امنیت منطقه ای.


- تقویت پناهگاه های موجود در اقامتگاه های سفیر و معاونت واحد.


- افسر امنیتی منطقه ای و دستیارش آماده توجیه ویلیام کلارک افسر امنیتی منطقه ای جدید در تاریخ 21 خرداد 1358 می باشند. افسر امنیتی منطقه ای بیرمنگهام نیز در تاریخ 23 خرداد رهسپار وزارت امور خارجه خواهد شد.


 

IV. تخلفات


وجود نداشته است.


 

V. تفنگداران دریایی و مهندسی دریایی


- اسکات اسمیت در تاریخ 8 اردیبهشت پس از دو ماه خدمت این واحد را ترک گفت. افسر امنیتی منطقه انجام وظیفه بسیار خوب وی را تدوین نمود و کاردار نیز رسماً بر آن صحه گذارده است.


- گروهبان ملکوم ئی. مین. افسر وظیفه تفنگدار دریایی دستورات مربوط به تفنگداران


ص: 455




دریایی را به طور کامل فرمول بندی نمود. واحد تفنگداران دریایی در تهران کاملاً آماده مقابله با رویدادهای دارای ماهیت تروریستی در این مکان است.


- افسر امنیتی منطقه ای گروهبان گری ا. روسو را از خدمت برکنار کرد که علت آن نیز سرپیچی از دستورات (ترک محل سکونت تفنگداران بدون کسب اجازه) بوده است.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 452
تصاویر سند