در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 223

تشریح وضعیت ایران خرداد 58

موضوع سند

تشریح وضعیت ایران خرداد 58
مشخصات ارسال سند

از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6463

محرمانه

به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی

1358-03-31- 1979-06-21

متن سند



سند شماره 223


محرمانه


21 ژوئن 1979 - 31 خرداد 1358


از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6463


به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی


منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت


تهیه کننده گزارش: ای. بی. گرازینی، متخصص امور اطلاعاتی


مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی


موضوع: گزارش وضعیت ایران


16- خلاصه (محرمانه): این گزارش اطلاعاتی درباره مسایل زیر ارائه می دهد، شامل: مصاحبه مطبوعاتی دریادار مدنی. حصول توافق در اجلاس قم. بودجه پیشنهادی مورد انتقاد


ص: 493





شدید قرار می گیرد. تغییر وزرای هیأت دولت و چند خبر جالب توجه دیگر.


17- از 17 تا 21 حذف شده است.


22- جزییات: (محرمانه)


الف- سلمان ثنایی خبرنگار روزنامه کویتی «النباء» روز دوشنبه با فرمانده نیروی دریایی ایران و استاندار خوزستان، دریادار احمد مدنی، مصاحبه ای انجام داد. نکات اصلی این مصاحبه در زیر از نظرتان خواهد گذشت. مدنی درباره ناآرامی های اخیر در استان و مسئولین این ناآرامی ها گفت که انقلاب اسلامی منافع امپریالیسم را به مخاطره انداخته است و طبعاً آنها نیز دست به مقابله زده اند. او گفت که رژیم سابق عادت داشت امتیازات و رشوه هایی به اشخاص و شاید هم همسایگانش بدهد، ولی نظام جدید مردمی این کار را نخواهد کرد. او گفت اگر کدورتی از برخی کشورهای همسایه وجود دارد به دلیل آن است که آنها در مقابل نگرش صادقانه ما، نگرشی مخالف اتخاذ کردند. زمانی که گزارشی درباره ایران در رسانه های گروهی منتشر می شود، انتظار داریم بگویند که نظرات ابراز شده نظرات رسمی دولت است یا نظرات شخصی گزارشگر.


دریادار مدنی در پاسخ به این سئوال که آیا بریتانیا و آمریکا در ناآرامی های خوزستان نقشی دارند یا خیر، گفت که سه گروه در این ناآرامی ها دست داشته اند: مردم ساده لوحی که براحتی گمراه می شوند، اعضای ساواک و عوامل رژیم سابق، و نوکران امپریالیسم جهانی. او گفت ما هیچ مشکلی با اعراب یا غیراعراب در منطقه نداریم. برادران عرب ایرانی همیشه با برادران غیرعرب خود مهربان بوده اند. مدنی شایعات مربوط به اختلاف نظر با آیت الله شبیر خاقانی را تکذیب کرد و گفت که برخی فرصت طلبان سعی دارند از آب گل آلود ماهی بگیرند. مدنی گفت که بین او و آیت الله تفاهم کامل وجود دارد. خبرنگار به مصاحبه مدنی اشاره کرد که در آن عراق و کویت را به دست داشتن در وقایع خرمشهر متهم ساخته بود، و از مدنی پرسید آیا با توجه به اینکه دولت کویت چنین اتهامی را رد کرده و بر تمایلش به ادامه روابط حسنه با ایران تأکید داشته است، فکر نمی کند که این گزارش ها را عده ای آدم مغرض ارائه داده باشند.


مدنی گفت که در حال حاضر شواهد نشان می دهد که رادیو، تلویزیون و مطبوعات کویت گزارش های تحریک آمیز منتشر می کنند و دولت کویت این گزارش ها را تکذیب نکرده است. او گفت البته سفیر کویت در ایران بعداً توضیحاتی به دولت ایران داده و آنها را مجاب کرده است. مدنی در پاسخ به این سئوال که آرمان و خواست اعراب ایرانی چیست، گفت که آنها امتیازات مساوی معقولی در کشور می خواهند. او گفت که پروژه های توسعه در استان خوزستان از مناطق عرب نشین آغاز شده است. مدنی در پاسخ به این سئوال که چه کسی جمهوری اسلامی ایران را تهدید می کند، گفت که عوامل رژیم گذشته چه در داخل و چه خارج کشور، و آنهایی که انتطار داشتند دولت ظرف چند ثانیه همه چیز را به حالت عادی برگرداند. مدنی در مورد احتمال وجود اختلاف نظر در کابینه بازرگان گفت که مسلماً هر کسی


ص: 494




سلیقه خاص خود را دارد ولی همه آنها دارای هدف واحدی هستند. مدنی درباره مسئله فلسطین و و اتحاد مسلمانان گفت که ایرانی ها دوست خواهان یک فلسطین مستقل هستند و تلاش هایی نیز برای متحد ساختن مسلمانان جهان که امپریالیسم جهانی بین آنها تفرقه انداخته است، دارد صورت می گیرد. مدنی تأکید کرد که ایران ژاندارم خلیج فارس نیست و به همین دلیل برخی قراردادهای خرید تجهیزات برای نیروی دریایی اش را لغو کرده است. او همچنین تأکید کرد که ایرانی ها با کمال میل دست دوستی به سوی مردم کویت دراز می کنند و دیگر به امپریالیسم جهانی فرصت نخواهند داد که بذر تفرقه را میان امت مسلمان بپاشد.


ب- حصول توافق در اجلاس قم: توافق میان روحانیان بدین معناست که آنها جبهه ای واحد را درباره مسئله قانون اساسی جمهوری اسلامی تشکیل خواهند داد. پیش از شروع اجلاس، خمینی و آیت الله شریعتمداری درباره ماهیت و گزینش اعضای نهادی که باید در مورد ماده های قانون اساسی تصمیم گیری کند، اختلاف نظر داشتند. در نتیجه این توافق، 151 ماده قانون اساسی در مجلس 75 نفری خبرگان که امام پیشنهاد کرده بود، بررسی خواهد شد ولی چنانکه شریعتمداری اصرار داشت، نمایندگان این مجلس با رأی مردم انتخاب خواهند شد. [آیت الله شریعتمداری] نگران بود چنانچه اعضای این مجلس انتصابی باشند، نهاد فوق نماینده واقعی مردم نخواهد بود.


شریعتمداری پس از اینکه متقاعد شد که مجلس خبرگان همان کارکرد مجلس مؤسسان را خواهد داشت، اعلام کرد که با پیشنهاد امام، که قبلاً گفته بود با او هیچ اختلاف نظر اساسی ندارد، موافقت می کند. او چند بار گفته است که «من و امام دوستان صمیمی هستیم» و نشان داده است که حاضر است نظراتش را با همکار روحانی اش هماهنگ سازد. یکی از دستیاران شریعتمداری تأکید کرد که از این به بعد دو مرجع فوق در نتیجه این اجلاس با یکدیگر «همکاری کامل» خواهند داشت.


ج- انتقاد شدید از بودجه پیشنهادی دولت: یکی از مقامات عالی رتبه سازمان برنامه و بودجه ایران روز گذشته تصمیم دولت نخست وزیر مهدی بازرگان مبنی بر اعلام بودجه برای سال جاری ایرانی را غیرعاقلانه خواند. این مقام که خواست نامش فاش نشود گفت که اصلاً اعلام بودجه «کار بی معنایی است زیرا اهداف جامع اقتصادی، اجتماعی و نظامی روشن نیستند.» این منبع گفت که در بودجه دولت نزدیک به 1 میلیارد دلار به توسعه استان ها اختصاص یافته است، ولی بعید است که آنها دانش کارشناسی کافی برای استفاده بهینه از پولی که به منظور اجرای پروژه ها تخصیص یافته، داشته باشند. او گفت هنوز معلوم نیست که این پروژه ها را بخش خصوصی اجرا خواهد کرد یا بخش دولتی. این مقام گفت که به همین ترتیب مبلغ 300 میلیون دلار برای جاده سازی تخصیص یافته ولی مشخص نشده است که کدام جاد ه ها اولویت دارند. او گفت تا زمانی که مشخص نشود چه جاده ای باید ساخته شود، نمی توان از این پول استفاده کرد. در عین حال، برنامه دولت برای تشویق جمعیت روستایی که


ص: 495




به شهرها مهاجرت کرده اند تا به روستا بگردند بر روی کاغذ «عالی» به نظر می رسد، ولی خیلی بعید است که نتیجه مطلوب را ایجاد کند زیرا مسلماً نمی تواند درآمدی را که این روستاییان در شهر دارند، در روستا نیز برای آنها ایجاد کند. این مقام گفت:


«مهمترین عیب برنامه بودجه این است که رهنمودهای روشنی برای هزینه کردن مبالغ تخصیصی به پروژه ها در بودجه مقرر نشده است» و هشدار داد که این خطر وجود دارد که بار دیگر دولت دچار مشکلات قدیمی مخارج و کنترل های بیش از حد شود.


د- تغییر وزرای کابینه: نخست وزیر مهدی بازرگان امروز با انتصاب هاشم صباغیان در پُست وزارت کشور و احمد صدر حاج سیدجوادی در پُست وزارت دادگستری در کابینه خود تغییراتی داد. مجلسِ معارفه این دو وزیر به کارکنان وزارتخانه های متبوعشان نیز برگزار شد. صباغیان که قبلاً معاون نخست وزیر در امور انتقال قدرت بود، بجای سید جوادی منصوب شده است که قبلاً تصدی وزارت کشور را بر عهده داشت. اسدالله مبشری، وزیر سابق دادگستری، نیز کابینه دولت را ترک کرده است. وزیر جدید کشور در مصاحبه ای گفت که برگزاری انتخابات آتی اصلی ترین وظیفه اوست. صباغیان گفت که وزارت کشور در آینده نزدیک نحوه برگزاری انتخابات را اعلام خواهد کرد.


ه- اخبار متفرقه:


(1) بیژن افراسیابی، فرماندار سابق بیرجند، امروز صبح به جرم «محاربه با خدا و رسول خدا و جانشین او» تیرباران شد. اعدام او شمار (رسمی) اعدام شدگان را از انقلاب 11 فوریه تا به حال به 300 نفر رساند.


(2) در پی «دستگیری» ارتشبد طوفانیان معلوم شده است که اشتباهاً شخص دیگری بجای او دستگیر شده است. شخصی که دستگیر شده، برادر ارتشبد طوفانیان به نام هادی است.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 493
تصاویر سند