در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 229

تشریح وضعیت ایران تیر 58

موضوع سند

تشریح وضعیت ایران تیر 58
مشخصات ارسال سند

از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6659

محرمانه

به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی

1358-04-05- 1979-06-26

متن سند



سند شماره 229


محرمانه


26 ژوئن 1979 - 5 تیر 1358


از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6659


به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی


منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت، کارکنان دفتر وابسته دفاعی


تهیه کننده گزارش: سروان اچ.اف. جانسون، وابسته نیروی هوایی


مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی


موضوع: گزارش وضعیت ایران


16- خلاصه (محرمانه): این گزارش اطلاعاتی در مورد موضوعات زیر ارائه می دهد، شامل: دیدار رئیس ستاد از لشگر 64. تحلیل روزنامه ها از بودجه ریاضتی جدید. تنش بین


ص: 505





عراق و ایران. خوزستان.


17- از 17 تا 21 حذف شده است.


22- جزییات: (محرمانه)


الف- سرلشگر ناصر فربد، رئیس ستاد ارتش ایران، که در حال حاضر از پادگان های نظامی لشگر 64 واقع در آذربایجان غربی دیدن می کند به رادیو ایران گفت که روحیه و آمادگی نظامی لشگر 64 «فوق العاده» است. او گفت که احساس می کند خطر تجاوز خارجی به کشور وجود ندارد. فربُد گفت که لشگر 64 در چند هفته پیش مسئولیت بازگرداندن آرامش را به نقده بر عهده گرفت، و کار خود را «به نحو احسن» انجام داد. سرلشگر فربُد در طول روز از پاسگاه های نظامی در شهر ارومیه و پیرانشهر دیدار کرد. روزنامه ها در شماره 26 ژوئن خود به نقل از سرلشگر فربُد نوشتند که روند بازسازی ارتش ادامه دارد. او از مردم خواست تا هرگونه شک و تردیدی را که ممکن است نسبت به روحیه و آمادگی نظامی ارتش دارند، کنار بگذارند.


نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): دیدار رئیس ستاد ارتش از پادگان های شمال غربی کشور مسلماً به منظور ایجاد روحیه در نیروهای ارتش و ایجاد اعتماد به ارتش در میان عامه مردم صورت می گیرد. فکر می کنیم که تحسین و تمجید از ارتش یک نوع مبالغه است. در تهران که شاهد یک نیروی آشفته و فاقد روحیه و انضباط هستیم. البته ایرادی ندارد اگر بگوییم ارتش توان دفاع از کشور را دارد، مگر یک ایرانی می تواند حرف دیگری هم بزند. با وجود این، شک داریم که ارتش کنونی بتواند از ایران در مقابل هر گونه تجاوز نیروهای عراقی و یا حتی هر نیروی سازمان یافته و تعلیم دیده دیگر دفاع کند.


ب- تحلیل روزنامه ها از بودجه ریاضتی جدید: جزییات بودجه سال 1358 که در سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه شده است و در اوایل هفته جاری منتشر شد حکایت از آن دارد که مجموعه اقداماتی که در اولین برنامه بودجه دولت اسلامی جدید برای سال مالی جاری پیش بینی شده است، نوید سالی با ریاضت اقتصادی را برای مردم می دهد. جزییات کامل برنامه بودجه ی 32 میلیارد دلاری دولت که در آن میزان درآمدها و مخارج مشخص شده اند، به صورت برآورد برای هر وزارتخانه به آنها ابلاغ خواهد شد. اصل کلی در تعیین بودجه مذکور این بوده است که وزارتخانه ها و اداره های دولتی شرح نیازهای مالی خود را برای سال مالی جاری به دولت تسلیم می کنند و دولت نیز بودجه را بر اساس همین «برآوردها» تنظیم می کند. بر خلاف برنامه بودجه دولت های گذشته ایران، برنامه بودجه دولت اسلامی بازرگان هیچ ردیفی را برای وام های خارجی یا منابع مالی خارجی مشخص نکرده است، و کسری بودجه نیز به 358 میلیون ریال کاهش یافته است. نه فقط برآورد بودجه برای وزارت دربار و سازمان های وابسته به آن از برنامه حذف شده است، بلکه بسیاری از نهادهای دولتی نیز در برخی موارد برآورد بودجه خود را تا 30 درصد نسبت به بودجه های گذشته کاهش داده اند. یکی دیگر از ویژگی های برنامه بودجه فوق این است که بین 10 تا 12 میلیارد ریال در نتیجه


ص: 506




صرفه جویی در مخارج مربوط به کالاهای مصرفی، و 8 میلیارد ریال در نتیجه کاهش مخارج مربوط به صنایع خودروسازی در بودجه صرفه جویی شده است. با تغییر ضوابط و موازین گذشته، حتی ساعات اضافه کار کارمندان نیز از آن مصون نمانده است، و پرداخت اضافه کار از 60 میلیارد ریال به 30 میلیارد ریال کاهش یافته، و بدین ترتیب نزدیک به 50 درصد صرفه جویی صورت گرفته است. دولت اسلامی با درک این مطلب که اکثر به اصطلاح اضافه کاری هایی که قبلاً گزارش می شد، در واقع در همان ساعات کاری صورت می گرفت، ساعات اضافه کاری را که در رژیم گذشته حداکثر 80 ساعت در ماه تعیین شده بود، حذف کرد. علاوه بر این، دیگر به کارمندان دولت مزایا پرداخت نمی شود، مگر کارمندانی که حقوق کمتر از 5000 ریال دریافت می کنند، که حداکثر 500 ریال به صورت نقدی است. علاوه بر این، در اولین برنامه بودجه نظام جمهوری یارانه میوه ها و سبزی های وارداتی به ویژه سیب حذف شده است. با وجود این، یارانه های گوشت، نان، برنج، روغن گیاهی و شکر که سالیانه به 75 تا 80 میلیارد ریال بالغ می شود، دست نخورده است. نهایتاً اینکه دولت به غیر التزام به رعایت و احترام به شرایط قراردادهای استخدامی کارکنان دولت هیچ تعهد مشخص یا جدیدی در قبال آنها نکرده است.


ج- تنش بین ایران و عراق: وزارت امور خارجه ایران روز گذشته رسماً به درخواست برخی مطبوعات عراقی و عرب مبنی بر تغییر نام استان خوزستان به استان عربستان اعتراض کرد.


نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): جنگ لفظی همچنان ادامه دارد. امروز دولت موقت ایران اعتراض می کند، و احتمالاً فردا دولت عراق پاسخ می دهد.


د- خوزستان: خوزستان دارد به غده ای چرکی در شکم ایران مبدل می شود. عیسی خاقانی می گوید اگر دولت ایران سریعاً اقدامی برای پاسخگویی به درخواست های جمعیت عرب زبان خوزستان نکند، این استان نفت خیز به مرز انفجار خواهد رسید. عیسی خاقانی، که برادر رهبر مذهبی خوزستان، آیت الله محمد طاهر خاقانی است، در مصاحبه ای اختصاصی با تهران تایمز گفت که قصور دولت در بهبود شرایط زندگی جمعیت ستمدیده عرب زبان خوزستان، آنها را شدیداً سرخورده کرده است. روزنامه مذکور به نقل از او نوشته است که «بی توجهی دولت به این استان یک وضعیت قابل اشتعال ایجاد کرده است.» درخواست اصلی اعراب که قبلاً گزارش شده عبارت است از خودمختاری، توزیع ثروت های نفتی، و حق جمعیت عرب زبان برای داشتن نظام آموزشی به زبان عربی است.


نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): در واقع، استان نفت خیز خوزستان مهمترین منطقه کشور است. دولت موقت ایران نمی تواند کنترل آن را از دست بدهد. این کار به معنای از دست دادن درآمدی است که دارد اقتصاد فلج ایران را افتان و خیزان به پیش می راند. به همین دلیل هم هست که دولت انتظار فزاینده جمعیت عرب زبان این استان را برآورده نمی کند.


ص: 507




توسل به زور از سوی دولت موقت فقط موجب وخیم تر شدن اوضاع خواهد شد و تنها راهی که برای آن باقی مانده است، برآوردن انتظارات آنها با میانجیگری و انجام برخی اقدامات است. مسلماً اقلیت های دیگر ایران مراقب هستند ببینند که دولت چقدر به اعراب آزادی خواهد داد.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 505
تصاویر سند