در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 226

تشریح وضعیت ایران تیر 58

موضوع سند

تشریح وضعیت ایران تیر 58
مشخصات ارسال سند

از: لینگن، سفارت آمریکا، تهران - 6561

محرمانه

به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی.سی.

1358-04-03- 1979-06-24

متن سند



سند شماره 226


محرمانه


24 ژوئن 1979 - 3 تیر 1358


از: سفارت آمریکا، تهران - 6561


به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی.سی.


موضوع: خلاصه رویدادهای هفته


1- ([محرمانه] - تمام متن - از این پس سعی داریم به طور آزمایشی خلاصه رویدادهای هفتگی را که در سایر گزارش ها منعکس نشده است، ارائه دهیم. نظر خوانندگان در مورد مفید بودن این نوع گزارش ها موجب امتنان خواهد بود).


2- خلاصه: ادامه خشونت های سیاسی. افزایش اعتراض ها به دستگیری های خودسرانه. دو مأمور «ساواک» پس از یک محاکمه نمایشی اعدام شدند. از زندانیان فراری خواسته شد خود را تسلیم نمایند. ادامه روند خلع سلاح عمومی. شمار متقاضیان تحصیلات عالی خیلی بیشتر از ظرفیت دانشگاه هاست. فروهر در بحبوحه فلج سیاسی حزب جبهه ملی از آن جدا می شود. پایان خلاصه.


3- روزنامه ها گزارش دادند که در روز 13 ژوئن عده ای ناشناس هوشنگ عیسی بیگلو را که حقوقدانی تبریزی است در تهران ربودند و پس از آنکه او را مورد ضرب و شتم شدید قرار دادند، بیهوش در حوالی خانه اش رها ساختند. مهاجمان عیسی بیگلو را در نزدیکی دفتر هدایت متین دفتری ربوده بودند. به عیسی بیگلو تلفن شده بود که آقای متین دفتری مورد حمله قرار گرفته است و او نیز برای بررسی این موضوع راهی دفتر حزب جبهه دموکراتیک ملی بود. هیچ توضیح دیگری در این ارتباط داده نشده است، ولی احتمالاً این واقعه با رویداد دیگری که اخیراً روزنامه ها در مورد دستگیری آقای متین دفتری توسط پاسداران انقلاب به هنگام خروج از کشور گزارش کرده اند، مرتبط است. جبهه دموکراتیک ملی مراتب اعتراض


ص: 500





خود را به نحوه برخورد پاسداران با متین دفتری در فرودگاه مهرآباد اعلام کرده است. اخیراً نیز عده ای اسلامگرا راهپیمایی حزب جبهه دموکراتیک ملی را که در روز 22 ژوئن در دانشگاه تهران برگزار شد، بر هم زدند. این تظاهرات در حمایت از تشکیل مجلس مؤسسان با اختیارات تام برای اصلاح پیش نویس قانون اساسی برگزار شده بود.


4- در رویدادی دیگر در روز 16 ژوئن چهار فرد مسلح به خانه سپهبد ولی الله قرنی، اولین رئیس ستاد نیروهای مسلح پس از انقلاب که در روز 22 آوریل ترور شد، حمله کردند. روزنامه هدف از این حمله را سوءقصد به جان همسر سپهبد قرنی ذکر کرده اند. یکی از مهاجمان دستگیر شده و هم اکنون در بازداشت به سر می برد.


5- از روزهای اول پیروزی انقلاب تا به حال روزنامه ها بیشترِ صفحات خود را به دستگیری ها، محاکمه ها، اعدام ها و مطالب مشابه اختصاص داده اند. ولی در روزهای اخیر برخی گروه ها جرأت پیدا کرده و مراتب اعتراض خود را به برخی دستگیری ها اعلام کرده اند. مثلاً در هفته گذشته علی اصغر حاج سیدجوادی، رهبر حزب جنبش، با انتشار بیانیه ای به دستگیری و حبس اعضای حزب سوسیالیستی کارگر در اهواز اعتراض کرد. یک نمونه دیگر اعتراض سازمان مجاهدین خلق به دستگیری حمید شیبانی و محمدرضا سعادتی بود که در روزنامه ها نیز انعکاس یافت. همسر سعادتی طی ارسال نامه ای طولانی به روزنامه ها مدعی شده بود که شبه نظامیان مستقر در سفارت آمریکا شوهرش را در روز 26 آوریل در دفتر کارش دستگیر کرده و در حالی که چشم های او را بسته بودند و به خودروی خود می بُردند، وی را به شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند. سپس شوهرش را به خانه ای در پشت سفارت برده... و در آنجا به مدت 12 ساعت شکنجه دادند و زیر مشت و لگد گرفتند. در روز 22 ژوئن، عده ای ناشناس خانه مزبور را که محافظان سفارت از آن استفاده می کردند، با نارنجک مورد حمله قرار داده و آن را به گلوله بستند. این بازی سگ و گربه ای که در تمام ایران راه افتاده است، و گروه هایی که اعضایشان دستگیر شده (یا بدتر) دست به انتقامجویی می زنند، مسلماً ادامه خواهد یافت ولی این بار به شیوه ایرانی ها. به نظر می رسد در این بازی حمله به اعضای خانواده و اموال طرف دیگر کاملاً مشروع باشد. در آتش سوزی اخیر بازار تبریز معلوم بود که هدف اصلی حجره های متعلق به روحانی برجسته و رئیس کمیته شهر است. یکی از تبریزی ها به کارمند سیاسی گفته است که احتمالاً هدف بعدی خانه این روحانی خواهد بود.


6- در مقابل اعتراض به برخی دستگیری ها، ارائه گزارش مشروح برخی محاکمه ها نیز در روزنامه ها ادامه دارد. تازه ترین نمونه ی این گزارش ها، شرح مفصل محاکمه یک هفته ای بهمن نادری پور معروف به «تهرانی» و فریدون توانگری معروف به «آرش» است. متهمان از شکنجه گران ساواک بودند و روزنامه ها شرح مفصلی از شلاق زدن ها، ضرب و شتم ها و خونریزی های دوران ساواک نوشته اند. با توجه به کیفیت دستگیری سعادتی که قبلاً ذکر کردیم، ظاهراً شیوه تنبیه ایرانی ها چندان فرقی نکرده است. یکی از کسانی که مدت کوتاهی را


ص: 501




هم در بازداشت ساواک بوده و هم در زندان های انقلاب به سر برده به کارمند سیاسی گفته است که ساواکی ها خیلی بهتر بودند. تهرانی و آرش صبح روز 24 ژوئن اعدام شدند.


7- در یک خبر دیگر در ارتباط با زندان ها، دادستان کل دادگاه های تهران، جعفر شهشانی [شهشهانی]، از کلیه کسانی که در روزهای 11 و 12 فوریه از زندان های تهران گریختند، خواسته است تا داوطلبانه خود را تسلیم نیروهای انتظامی کنند. فراریان مزبور تا روز 21 ژوییه مهلت دارند تا خود را معرفی کند، در غیر این صورت علاوه بر اتهامات قبلی شان به جرم فرار از زندان نیز محاکمه خواهند شد.


8- درخواست دیگری که شاید اجابت نشود این است که همه کمیته های زنجان باید سلاح های خود را تحویل دهند. بر اساس گزارش ها، کمتر کسی به این درخواست گوش داده است. در آبادان و خرمشهر نیز از کسانی که سلاح دارند خواسته شده است تا 26 ژوئن نسبت به درخواست صدور مجوز اقدام نمایند. درخواست های متعدد استانداران مختلف از مأموران کمیته برای تسلیم سلاح هایشان چندان تأثیری نداشته است، تکرار می کنم چندان تأثیری نداشته است. هر روز خبرهای متعددی درباره کشف مقادیری سلاح، قاچاق اسلحه در مرزها، و امکان خرید سهل و آسان اسلحه منتشر می شود.


در اواخر هفته گذشته، مأموران یکی از کمیته های تهران یک انبار سلاح را که به گروه مارکسیستی فداییان خلق تعلق داشت، کشف کردند. با توجه به شمار عظیم سلاح هایی که در سرتاسر ایران به دست مردم افتاده است، مطمئناً کنترل مؤثر سلاح در ایران در آینده قابل پیش بینی خواب و خیالی بیش نخواهد بود.


9- مقامات وزارت آموزش و پرورش مدعی شده اند که شمار متقاضیان ورود به دانشگاه ها در سال تحصیلی جاری بسیار بیشتر از ظرفیت دانشگاه هاست. بیش از 600 هزار نفر در کنکور ورودی دانشگاه ها نام نویسی کرده اند، ولی فقط 45 هزار نفر آنها بخت ادامه تحصیلات در مراکز آموزش عالی را خواهند داشت. با توجه به وضعیت بیکاری در کشور، عواقب قبول نشدن نزدیک به 555 هزار نفر دیپلمه در کنکور می تواند بسیار وخیم باشد. خوشبینانه ترین پیامد، هجوم این دیپلمه های بیکار به بخش صدور ویزای دانشجویی آمریکا در سفارت خواهد بود، و بدبینانه ترین پیامد نیز یأس مفرط این فارغ التحصیلان که دانشگاه را آخرین تیر ترکش خود می دانستند و گرایش آنها به سازمان های مخالف با نظام فعلی است. بنابراین، جریان ورود دانشجویان ایرانی به آمریکا و کشورهای دیگر ناگزیر ادامه خواهد یافت و حتی شاید بیشتر هم بشود، و فعالیت های دانشجویی این تازه واردان در مخالفت با همان رژیمی شکل خواهد گرفت که خودشان این همه تلاش کردند تا بر سر کار بیاید.


10- هر دو حزب جبهه ملی و جبهه دموکراتیک ملی، مراسم جداگانه ای در تجلیل بیست و ششمین سالگرد ملی شدن صنعت نفت توسط مصدق برگزار کردند. دو روز پیش از برگزاری مراسم حزب جبهه ملی، داریوش فروهر، وزیر کار و امور اجتماعی، اعلام کرد که


ص: 502




قصد دارد از حزب فوق جدا شود و حزب مردم را احیا کند. این حزب 30 سال پیش برای حمایت از سیاست های مصدق تشکیل شده بود. فروهر گفت به این علت از حزب جبهه ملی جدا می شود که حزب فوق درگیر جنگ قدرت است و او دیگر نمی تواند سیاست های آنها را تأیید کند. سنجابی، رهبر حزب جبهه ملی، درباره جدا شدن فروهر از حزب مدعی شد که وزیر کار برای به دست آوردن قدرت (شخصی) داشت از اصولش عدول می کرد. در اخبار دیگری که درباره جبهه ملی به دستمان رسیده، به نظر می رسد که سنجابی سخت کوشش می کند تا سازمان متبوعش عملکردی متحد داشته باشد.


حزب جبهه ملی با تشکیل مجلس خبرگان مخالفت کرده و خواستار تشکیل یک مجلس مؤسسان فراگیر و منتخب برای تصویب قانون اساسی جدید کشور شده بود. خمینی آنهایی را که با تشکیل مجلس خبرگان مخالف بودند، «توطئه گرانی بر ضد اسلام و کشور» خوانده بود. انتشار گزارش های متعدد درباره ادامه تلاش های ناموفق سنجابی برای حصول اتفاق نظر جناح های گوناگون بر سر سیاست اصلی حزب ادامه دارد.


لینگن




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 500
تصاویر سند