در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

افراد مرتبط از طرف سفارت آمریکا و سیا با شریعتمداری

جاسوسی از کشور های منطقه؛ نفوذ در بدنه انقلاب؛

افراد مرتبط از طرف سفارت آمریکا و سیا با شریعتمداری

تحلیل انقلاب ایران توسط اسرائیل

تحلیل انقلاب اسلامی؛ رژیم صهیونیستی؛

تحلیل انقلاب ایران توسط اسرائیل

مقدمه و معرفی اسناد کتاب بیست و هشتم

توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب بیست و هشتم

گزارش تحولات انقلاب توسط اسلامی‌نیا، تیر57

گزارش تحولات انقلاب؛

گزارش تحولات انقلاب توسط اسلامی‌نیا، تیر57

گزارشی از فعالیت‌های شریعتمداری، مناقبی و اسلامی‌نیا علیه جریان انقلابی

تحلیل انقلاب اسلامی؛ تحلیل روحانیت شیعه؛ نفوذ در بدنه انقلاب؛ روحانیت وابسته؛ رهبران مذهبی؛

گزارشی از فعالیت‌های شریعتمداری، مناقبی و اسلامی‌نیا علیه جریان انقلابی

تحلیل شخصیت و وضعیت شریعتمداری

نفوذ در بدنه انقلاب؛ سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

تحلیل شخصیت و وضعیت شریعتمداری

پذیرش همکاری با آمریکا توسط شریعتمداری

دشمنی با انقلاب اسلامی؛ حمایت از جریانات منحرف سیاسی؛ روحانیت وابسته؛ روحانیت؛

پذیرش همکاری با آمریکا توسط شریعتمداری

تحلیل وضعیت قدرت در انقلاب ایران

تحلیل انقلاب اسلامی؛

تحلیل وضعیت قدرت در انقلاب ایران

تحلیل وضعیت مخالفین سیاسی انقلاب

حمایت از جریانات منحرف سیاسی؛

تحلیل وضعیت مخالفین سیاسی انقلاب

گزارش فعالیت های شریعتمداری

دشمنی با انقلاب اسلامی؛ حمایت از جریانات منحرف سیاسی؛

گزارش فعالیت های شریعتمداری

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 49

ترس رهبران مذهبی وابسته از رفتن شاه

موضوع سند

ترس رهبران مذهبی وابسته از رفتن شاه می ترسند
مشخصات ارسال سند

از: ونس سفارتخانه آمریکا در تهران

سری

به: وزیر امور خارجه ـ واشنگتن ـ فوری

1357-10-20- 1979-01-10

متن سند



از : سفارت آمریکا در تهران


تاریخ : 10 ژانویه 1979 20 دی 1357
به : وزیر امور خارجه واشنگتن فوری
طبقه بندی : محرمانه


موضوع : رهبران مذهبی از رفتن شاه می ترسند


1- سفارت گزارش هایی از منابع مختلف دریافت می کند که رهبران مذهبی میانه رو بسیار نگران وضعیتی هستند که هنگامی که شاه کشور را ترک کند، ایجاد می شود. این گزارشات خیلی مرتبط یا مستدل نیستند و انگیزه هایی که در آنها دخیل می باشند، همیشه روشن نیستند. به هر صورت ترس کلی به نظر می رسد. که این باشد که نفوذ میانه روها با به دست گرفتن قدرت توسط نظامیان و یا به وسیله پیروزی نیروهای کمونیست و دست چپی از میان برداشته شود.


2- منبع این گزارشات واسطه منصور اقبال است. وی که یک تاجر جوان تحصیل کرده آمریکا است. فرزند خانواده اقبال می باشد. وی در هفته های اخیر خودش را به عنوان واسطه بین دکتر حجازی سخنگوی میانه روهای مذهبی و ملکه جا داده است. او حدود یک هفته قبل به کنسول سیاسی گفت که میانه روهای مذهبی خواسته هایشان را به صورت لیستی درآورده اند که شامل خروج شاه نمی شود و فقط حاکمیت قانون اساسی را در بر دارد. چند روز پیش او گفت که قصد دارد از نزدیک با زاهدی کار کند. او اخیراً اظهار ناراحتی کرده است که کاخ و زاهدی او را بازی می داده اند. او می گوید که سعی داشت ملاقاتی بین زاهدی و حجازی و یا شریعتمداری ترتیب دهد، ولی زاهدی آن را در آخرین لحظه به تعویق انداخت (به نظر می رسد که اقبال از برنامه های شاه برای کنار گذاشتن زاهدی آگاه نیست).


3- اقبال اصرار دارد که میانه روهای مذهبی از خمینی به خاطر قرار دادن آنها در وضعیت مشکل کنونی عصبانی هستند، ولی نمی دانند در مورد آن چه کنند. او می گوید که به آنها اصرار کرده که با آمریکایی ها به گرمی بیشتری نزدیک شوند، زیرا که آنها نمی توانند امید داشته باشند که کشور را بدون حمایت یکی از دو ابر قدرت اداره کنند.


4- چند روز پیش آبتین دبیر مجلس سنا با مشاور سیاسی سفارت تماس گرفت، با این گزارش که آیت اللّه میلانی (که در مشهد دارای قدرت می باشد و حداقل دوبار به وسیله دولت در داخل کشور تبعید شده است) به او در مورد بدتر شدن وضعیت شکایت کرده و این امید را ابراز داشته است، که شاه ایران را ترک نکند. آبتین گفت که میلانی می خواهد با سفارت آمریکا تماس بگیرد (و ما سعی می کنیم که این کار را با روش آرام ایرانی انجام دهیم). آبتین همچنین گفت که «ملاهای کمونیست» خانه های شریعتمداری و دو آیت اللّه دیگر قم را محاصره کرده اند و برای افراد بسیار مشکل است که آنها را ببینند.


5 - نظریه: این دو گزارش با سایر مذاکرات و گزارش هایی که ما دریافت کرده ایم، جور در می آید. جالب ترین اصل در آنها به نظر می رسد این باشد که میانه روهای مذهبی به اندازه کافی از صحبت کردن درباره بیم هایشان به طور علنی تر هراس دارند. در حالی که در گذشته آنها عموماً نظریاتشان را به طور خصوصی به عنوان ابقای شاه در محدوده قانون اساسی ارائه داده اند. به طور کلی این میانه روها به خاطر دلایل تاکتیکی یا سایر دلایل در مورد خط خمینی خیلی خوب هیاهو کرده اند و امکان هر نوع معامله جداگانه دولت ایران با آنها را سست نموده اند. آنها اکنون شاه و دولتش را به خاطر کم توجهی به آنها سرزنش می کنند. در حالی که این برای دوره ابتدایی (بهار و تابستان گذشته) توجیه می شود، ولی آنها باید فقط خودشان را به خاطر امتناع از قبول ریسک کردن در مورد یک روش جداگانه پس از آن زمان سرزنش نمایند.




6- البته یک دلیل برای اکراه چنین رهبران مذهبی در رو در رو قرار گرفتن با خمینی ممکن است ترس آنها از آشکار شدن پذیرش وجوه پرداختی به آنها از طرف دولت ایران باشد، همچنان که بعضی از آنها سال ها در زمان هویدا چنین می کرده اند، از طرف دیگر، احتمالاً ملاهایی امروزه به طور وفادارانه یا خمینی کار می کنند که در آن موقع گیرنده وجه از طرف دولت ایران بوده اند. بنابراین افشاگری می تواند به هر دو طریق کمک کند، یعنی پرستیژ تمام رهبری مذهبی را در میان مردم کاهش دهد. این عاملی است که ما باید در محاسباتمان در مورد آینده ایران به خاطر بسپاریم. کمونیست ها یا سایر چپی ها ممکن است خصوصاً این سلاح را در درگیری های داخلی که می تواند به دنبال پیروزی مخالفین در اینجا واقع شود، پرفایده ببینند. آنها راهی را برای بدنام کردن اغلب رهبران مذهبی جستجو می کنند...یا به وسیله ساکت کردن آنها حق السکوت بگیرند. هرچه باشد چند تن از نزدیکترین همکاران خمینی در پاریس چپگرا هستند و از آنجا که خمینی شخصاً به وسیله چنین پرداخت هایی آلوده نمی شود، آنها با تحریک به وسیله چنین افشاگری هایی بر روی نفوذشان در قدرت (خمینی) ریسک نخواهند کرد.


ونس




منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 2 - کتاب 2 - صفحه 86
تصاویر سند